• Haberler
  • Aktüel
  • Tartışmalı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklif komisyondan geçti

Tartışmalı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklif komisyondan geçti

Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikler, sahipsiz hayvanların sahipli statüye geçişini ve çevre sağlığının korunması gerekçelerini taşıyor.

 TBMM çevresinde ve yurdun değişik noktalarında protesto eylemlerinin konusu olan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklif TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

"Hayvansever" sıfatıyla ve düzenlemeye karşı tutumlarını dile getirmek için TBMM'de görüşmelerin yapıldığı komisyon çalışmalarını izleyip Meclis koridorlarında da sesli nümayişler yapanlara ve muhalefetin eleştirilerine rağmen teklif, AK Parti'nin ısrarlı tutumuyla komisyondan geçti. 

Yapılan değişikliklerle, kanunun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenerek, hayvanların korunmasının yanı sıra, çevresel ve halk sağlığı boyutlarına da dikkat çekildi. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları daha açık şekilde tanımlandı.

Hayvan bakımevlerinin tanımı da değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak tanımlandı. Böylece, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların barındırılması ve rehabilitasyonu için bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, o hayvanın yasal olarak sahiplenilmesiyle mümkün olacak. Kanun'da yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

Teklifte, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin teşviki esas alındı. Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak hayvan bakımevleri kurması ve sahipsiz hayvanlara bakım, tedavi ve eğitim sağlaması öngörüldü. Ayrıca, bakımevlerine alınan hayvanların, doğru ve güncel verilerle kaydedilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine dahil edilmesi zorunlu hale getirildi.

 

Kanunda, insan ve hayvanların sağlığı için tehlike arz eden durumlarda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na uygun olarak ötenazi yapılabileceği belirtildi. Ayrıca, yerel yönetimlerin, sahipsiz hayvanların bakımevleri dışında bir yere terk edilmesini engellemeye yönelik tedbirler alabileceği de vurgulandı.

Yerel yönetimlerin, sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu için ayırmaları gereken kaynaklar belirlenirken, bu ödeneklerin başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçildi. Ayrıca, belirtilen hayvan bakımevlerini kurmayan veya mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmeyen belediye başkanları ve yetkililerine hapis cezası öngörüldü.

Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almaları zorunlu hale getirildi. Ayrıca, "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm kaldırılarak, sokakta sahipsiz hayvan bulunmaması hedeflendi.

Teklifin kabul edilmesi muhalefet milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!