Seçmen AK Parti'ye 1 Nisan şakası yaptı

AK Parti ilk defa seçimlerde CHP'nin gerisinde kaldı. Bir başka ifade ile 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden CHP 1. parti olarak çıktı. 

AK Parti ilk defa seçimlerde CHP'nin gerisinde kaldı. Bir başka ifade ile 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden CHP 1. parti olarak çıktı. 

Elbette AK Parti bunun analizini yapacaktır. 2019 seçimlerinde de benzer bir sonuç alınmasına rağmen gerekli dersler çıkarılmamıştı. 

Ancak ilk defa seçmen AK Partiye bu kararlılıkta kırmızı kart gösterdi.

İlk bakışta AK Parti seçmelerinin bir çoğunun sandığa gitmediği anlaşılıyor. Bunun rakamsal analizi ilerleyen süreçte yapılacaktır.

AK Parti uzun iktidar sürecinin verdiği özgüvenle hareket etmiş ve seçmenle cedelleşmiştir. Vatandaşın teveccüh ettiği adaylar yerine başka tercihleri ön plana çıkarınca kaçınılmaz son ortaya çıkmıştır.

Özellikle Yozgat ve Şanlıurfa seçimleri üzerinde düşünmeyi gerektiriyor. İstenmeyen adaylar seçmende tepkiye yol açmış, seçmen ya sandığa gitmemiş ya geçersiz oy kullanmış ya da başka adaylara yönelmiştir. Kimi aday yaparsam seçmen ona oy verir yaklaşımı çökmüştür. 

Bunların yanında ekonomideki zikzakların vatandaşın cebinde oluşturduğu delik bir avuç azınlık dışında geniş kitleleri derinden etkilemiştir. Markete giden vatandaş iliğine kadar ekonomik sıkıntıyı hissetmiştir.

Özellikle Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığından alınması sonrasında ekonomide izlenen yanlış politika zengini daha zengin fakiri de daha fakirleştirmiştir. Enflasyonun zirvede olduğu dönemde düşük faiz politikası ekonomik dengeleri yerle bir etmiş, döviz rezervlerini eritmiş ve ucuz krediye ulaşanları zenginleştirmiştir.

Uyarı yapan ekonomistlerin hain ilan edilmesi neticesinde ekonomide ciddi bir enkaz oluşmuş ve fatura fakirlerin sırtına yüklenmiştir.

Seçimden çıkan bu tabloyu MEMUR5.COM editörü analiz etti.

Ekonomideki bu sıkıntılar devam ederken oluşan deprem işin tuzu biberi olmuştur. 

Dün hain ilan edilenlerin önerdiği ekonomi politikalarının oluşan ekonomik enkaz sonrasında uygulanması birçok soruyu gündeme getirmiştir. Naci Ağbal niçin görevden alındı ve Lüfti Elvan niçin görevden ayrılmak zorunda kaldı? Şuan uygulanan ekonomi politikası tamamen Naci Ağbal ve Lütfi Elvan'ın uyguladıkları ile bire bir aynı ise bu kişiler niçin görevlerinden alındı sorusunu gündeme getirmiştir.

Ekonomide oluşan enkazın sorumlularının hala yerinde kalması ve cezalandırılmaması vatandaşta ister istemez o zaman ben seni cezalandıracağım refleksine dönüşmüştür. Genel seçimlerde cezalandırmaya cesaret edemeyen seçmen yerel seçimlerde cesaretini toplayarak Ak Partiye kırmızı kartı göstermiştir.

Yine bürokrasideki kalite sorununun masaya yatırılmaması ve oluşan küskünler kitlesi de gözardı edilmemelidir. Bazen bir bürokratın davranışı koca bir teşkilatı rahatsız eder hale gelmiştir. Hayatında hiçbir başarı hikayesi olmayanlar bürokraside hayal edmeyeceği makamları işgal eder hale gelmiştir. Bu durumun oluşturduğu rahatsızlık adeta yerel seçimlerde ete kemiğe bürünmüştür.

Son düzlükte vatandaş toplamış, çıkarmış, çarpmış, bölmüş ve orataya 1 Nisan şakası gibi bir sonuç çıkmıştır. Eğer gerekli ders çıkarılmazsa şuanki kırmızı kart 2028 de kalıcı hale gelecektir. 

Bakmadan Geçme