• Haberler
  • Memur
  • Sayıştay sınavsız atamaları Mansur Yavaş'a soruyor, Yavaş da Altınok'a

Sayıştay sınavsız atamaları Mansur Yavaş'a soruyor, Yavaş da Altınok'a

Belediye şirketlerine sınavsız alınan 171 kişiden hiç bahsetmeyen Mansur Yavaş şimdi de hiçbir belgeye dayanmadan Turgut Altınok'un çocuklarının sınavsız işe alındığını iddia etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Başkan Adayı Mansur Yavaş, Beypazarı'nda yaptığı konuşmada, rakibi Cumhur İttifakı adayı Turgut Altınok'un yakın akrabalarını mülakatsız işe başlattığını iddia etti.

Yavaş, "Altınok'un varlıklı olduğunu, ancak iki çocuğunu KPSS sınavına girmeden istisnai kadroyla memur yaptığını" belirterek bu durumu kul hakkı olarak nitelendirdi. Yavaş, geçen seçimlerde mülakatların kaldırılacağına dair verilen sözün hala yerine getirilmediğini vurguladı.

Ancak Mansur Yavaş şuna kadar Sayıştay Başkanlığının denetim raporunda yer alan 171 kişinin sınavsız işe alındığına ilişkin bir açıklama yapmadı. 

Sakin görüntüsüyle dikkat çeken Yavaş'ın son dönemde belgesiz açıklamalarıyla dikkat çekmeye çalıştığı görülüyor. Turgut Altınok'un 600 daireyle ilgili belge sunmasına rağmen Yavaş'ın hala aynı konuda polemik oluşturması dikkat çekiyor.

Mansur Yavaş'ın algı oluşturmaya çalışması akıllara Sedef Kabaş'ı getirdi.

Kabaş yaptığı bir konuşmada "Ortaya basit bir yalan atın ve sürekli tekrarlayın. Sonra kitlelerin o yalanı nasıl kucakladığını seyredin" demişti.

Nitekim Sedef Kabaş, "Afetler için toplanan bağışlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a lüks yat yapılıyor" iftirasında bulunmuş, üreteci firma ise yatın yabancı uyruklu bir müşteriye ait olduğunu açıklamıştı.

Altınok tarafından 600 dairesi olmadığı resmi kurumdan alınan belge ile ispatlanmış olmasına rağmen Mansur Yavaş'ın kitlelerin karşısında tekrar tekrar 600 daireyi gündeme getirmesi Sedef Kabaş'ı akıllara getirdi.

Mansur Yavaş sınavsız alınan 171 kişiyi şuana kadar açıklamadı

Mansur Yavaş Turgut Altınokun çocuklarının KPSS'ye girmeden memur yapıldığını hiçbir belge sunmadan geniş topluluklar huzurunda açıklıyor.

Mansur Yavaş, Altınok'a çocuklarının sınavsız işe alındığını belge sunmadan iddia ederken kendi döneminde Sayıştay'ın tespit ettiği ilansız ve KPSS olmadan belediye şirketlerine alınan 171 işçiden hiçbir şekilde bahsetmiyor.

Sınavsız personel alımının kul hakkı olduğunu ifade eden Yavaş'ın 171 kişiyi sınavsız işe almasının kul hakkı olup olmadığını merak ediyoruz.

Sayıştay, belediye şirketlerinin işçi alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmesinin zorunlu olduğunu, bu ilanların kurumun internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak zorunda olduğunu belirterek buna uyulmadığını tespit ederek eleştirmiştir.

Raporda şu ifadelere yer verilmiştir: Anfa Güvenlik Ltd. Şti.’ne yapılan işçi alımlarında işe alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmediği görülmüştür.

09/08/2009 tarihli ve 27314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinin ikinci fıkrasının son paragrafında, belediye şirketlerinin işçi alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmesinin zorunlu olduğu, bu ilanların kurumun internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak zorunda olduğu belirtilmiştir.

28.04.2018 tarihli ve 9483 sayılı “Mahalli İdare Şirketlerine Yeni İşçi Alımı” konu başlıklı İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genelgesi’nde de yukarıda yer alan Yönetmelik hükümlerine benzer olarak belediye şirketlerinin yeni işçi alımlarında alım ilanlarını duyuru amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğüne göndermesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda, şirket tarafından 2019-2021 yılları arasında şirkete 171 adet yeni işçi alımının yapıldığı ve söz konusu yapılan bu alımlarda alım ilanlarının İŞKUR’a gönderilmediği tespit edilmiştir.

Yavaş KPSS'ye girmeden kamuya personel alınmasını doğru bulmazken kendi döneminde KPSS'ye girmeyenlerin işçi olarak belediye şirketlerine sınavsız girmelerini görmezden geliyor. 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme