• Haberler
  • Aktüel
  • Sandık başı rehberi: Nasıl oy kullanacağım? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Sandık başı rehberi: Nasıl oy kullanacağım? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye'de bugün 07.00'de başlayan yerel seçimlerle ilgili olarak milyonlarca insan 'Nasıl oy kullanacağım?' sorusuna yanıt arıyor.  İşte 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Türkiye'de bugün 07.00'de başlayan yerel seçimlerle ilgili olarak milyonlarca insan "Nasıl oy kullanacağım?" sorusuna yanıt arıyor.  İşte 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

1- Oy Kullanacağınız Yeri Öğrenme:
Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi web sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilirler. Oy verme gününde seçmen bilgi kağıdının yanınızda olması zorunlu değildir.

2- Oy Verme Saatleri:
Adıyaman, Ağrı, Artvin ve diğer belirtilen illerde oy verme saatleri 07.00-16.00 arasında, diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında gerçekleşecek.

3- Kimlik Belgeleri:
Oy kullanırken üzerinizde resimli ve resmi nitelikteki bir kimlik belgesi bulundurmanız gerekmektedir. Bu belgeler arasında nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi resmi kimlikler bulunmaktadır. Kimliğinizi sandık görevlisine tereddütsüz olarak göstermelisiniz.

4- Cep Telefonu ve Diğer Cihazlar:
Oy verme kabinesine cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla girmek yasaktır. Bu cihazları oy verme işlemi sonrası sandık kuruluna teslim etmeniz gerekmektedir.

5- Oy Pusulası Üzerinde İşaret ve İmzalar:
Oy kullanırken tercih ettiğiniz adayın yanındaki "TERCİH" veya "EVET" mührünü basmanız gerekmektedir. Oy pusulasının diğer yerlerine işaret veya imza atılmamalıdır. Oy pusulası dışında herhangi bir şey zarfa konulmamalıdır. Yanlış oy kullanıldığını düşünen seçmenlere yeniden pusula verilmeyecek.

6- Oy Kullanma İşlemi Bittiğinde:
Eğer oy kullanma saati bittiği halde sandıkta oy kullanmak üzere bekleyen seçmenler olursa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecektir. Ancak oy verme saati bittikten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.

 

Bakmadan Geçme