• Haberler
  • Memur
  • Sağlıkta yeni dönem: Uzaktan muayeneyi SGK karşılayacak

Sağlıkta yeni dönem: Uzaktan muayeneyi SGK karşılayacak

Hastanelerde yeni bir dönem, yarından itibaren başlıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uzaktan muayene uygulaması başlatılıyor. Artık muayene ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.

Randevu alınması gerekiyor

Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) randevu alınacak. Her hastane için günlük sınırlandırılmış bir uzaktan muayene yapılacak. SGK, aynı hasta için aynı hastanede günde yalnızca bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

Reçete ve rapor yazılacak

Uzaktan muayeneler uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek. SGK, aynı hastaneye (acil servis hariç) ve aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılan yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak. Doktorlar muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar, SGK ile anlaşmalı eczanelerden alınabilecek. Doktorlar ayrıca hastalar için e-rapor düzenleyebilecek.

Hangi hastaneler kapsamda?

Uzaktan muayene, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşlarında sunulacak. İkinci basamak hastaneler, devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerini içeriyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerinden oluşuyor. Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecek.

Salgınla başladı, 2022'de yönetmelik yayınlandı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde, karantinadaki hastalar için uzaktan muayene yapılabiliyordu. Sağlık Bakanlığı 2022 yılında konuyla ilgili bir yönetmelik yayımladı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022'de yürürlüğe girdi. SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.

Bakmadan Geçme