• Haberler
  • Memur
  • Öğretmen Akademisi ile mülakata son mu veriliyor?

Öğretmen Akademisi ile mülakata son mu veriliyor?

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi, AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında uygulamaya başlayacağı 'Öğretmen Akademisi' hakkında açıklamalarda bulundu. Selvi, bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' ile birlikte, öğretmen atamalarında mülakat uygulamasının kaldırılacağını belirtti.

Selvi, “Mevcut sistemde öğretmen adayları, lisans eğitimini tamamladıktan ve formasyon aldıktan sonra KPSS'ye girip, barajı aştıktan sonra mülakata tabi tutuluyorlardı. Yeni sistemde, KPSS puanı alan öğretmen adayı, Bakanlığın Öğretmen Akademisi'ne başvuracak ve burada eğitim aldıktan sonra öğretmenliğe başlayacak” dedi.

Yazılı Sınav ve Eğitim Akademisi

Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun detaylarına değindi. Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmen adaylarının KPSS'den aldıkları puanlara göre Öğretmen Akademisi'ne başvuracaklarını belirtti. Akademide 4 dönemlik veya 3 dönemlik bir eğitim sürecinden geçecek olan adaylar, bu süreci başarıyla tamamladıktan sonra öğretmen olarak atanacak. Selvi, “Bu kanunla birlikte öğretmen adayları, yazılı sınav sonuçlarına göre akademiye kabul edilecek ve başarılı olanlar, 3 yıl sözleşmeli, ardından 1 yıl kadrolu olarak görev yapacaklar” dedi.

Puan Üstünlüğüne Göre Değerlendirme

Selvi, eğitime yönelik tartışmaların ideolojik ya da pedagojik olabileceğini işaret ederek  "Lisans mezunu arkadaşlarımız, KPSS sonuçlarına göre başvurularını yapacak ve başarıya göre değerlendirilecek. Eğitim akademisi, eğitim fakültelerinin yerini almayacak, sadece mesleki yeterliliği geliştirmeye yönelik bir eğitim sağlayacak” diye konuştu.

Başöğretmenlik İçin 10 Yıl Bekleme Süresi Kaldırılacak

Yeni düzenleme ile uzman öğretmenlikten başöğretmenliğe geçişteki 10 yıllık bekleme süresinin kaldırılacağını belirten Selvi, "Emekliliğe yaklaşmış öğretmenlerimiz, bu süreden dolayı başöğretmenliğe başvuramıyordu. Yeni düzenleme ile bu bekleme süresi kaldırılacak" dedi.

Şiddetin Önlenmesine Yönelik Düzenlemeler

Selvi, eğitim ve öğretim sürecinde artan şiddet olaylarına karşı da yeni düzenlemelerin yapılacağını belirtti. “Amaç, öğretmenlerin haksız şiddete maruz kalmasını önlemek. Bu kapsamda, suçluların tutuklu yargılanması ve ceza indirimlerinden yararlanmaması gibi hukuki düzenlemeler gelecek” dedi.

Özel Okullar ile İlgili Düzenlemeler

Selvi, özel okullardaki ücret farklılıklarına yönelik düzenlemelerin de yeni kanun taslağı kapsamında ele alınacağını belirtti. 

 

Yorumlar 1
T 18 Mayıs 2024 22:30

Mülakatın kalkacak olması sevindirici. Sadece kpss ile alımın olması adaletli olacaktır.

Bakmadan Geçme