• Haberler
  • Memur
  • O bakanlığın kılık kıyafet yönetmeliğine kısmi iptal davası

O bakanlığın kılık kıyafet yönetmeliğine kısmi iptal davası

Büro Memur-Sen, Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği'nde yer alan belirli maddelerin iptali için dava açtı.

Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Büro Memur-Sen, Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği'nde yer alan belirli maddelerin iptali için dava açtı.

Dava dilekçesinde, 27 Nisan 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bu yönetmelikteki ikinci bölümde yer alan bazı maddelerin kısmi iptali talep ediliyor.

Dava dilekçesinde, yönetmeliğin "Kılık ve Kıyafete İlişkin Genel Esaslar" başlığı altındaki belirli maddelerin hukuka aykırı olduğu iddia ediliyor. Özellikle kolye ve küpe giyme yasağı, resmi kıyafetlerin üzerine sivil palto veya benzeri giysilerin giyilememesi kuralı ve saç ve sakal kesimi ile ilgili kısıtlamaların hedef alındığı belirtiliyor.

Büro Memur-Sen'in dava dilekçesinde, söz konusu maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali talep ediliyor. Bu yönetmelik maddelerinin uygulanmasının, ticaret bakanlığı personelinin haklarına ve özgürlüklerine zarar verebileceği öne sürülüyor.

Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"27.04.2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği" İkinci Bölümde yer alan;

Kılık ve Kıyafete İlişkin Genel Esaslar;
* Madde 5 f)bendinde yer alan kolye ve küpe ifadelerinin, 
Genel Esaslar; 
* Madde 5 ğ) bendinde yer alan resmi kıyafetlerin üzerine sivil palto pardösü ve benzerleri giyilemez ifadesinin, 
Genel Esaslar;
* Madde 5 ı) bendinin ı) “Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir” 

kısımlarının tümünün öncelikli olarak yürütmesinin durdurulması, akabinde ise iptali istemi ile dava açtık."

Bakmadan Geçme