Nüfus sayımı dolandırıcılığına dikkat

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, son günlerde dolandırıcıların yeni bir taktikle vatandaşları kandırmaya çalıştığına dikkat çekerek önemli bir uyarıda bulundu. Dolandırıcılar, nüfus sayımı bahanesiyle kapı kapı dolaşıp kimlik bilgilerini ele geçirmeye çalışıyorlar.

Genel Müdürlüğün X hesabından yapılan paylaşımda, dolandırıcıların kimlik bilgilerini doğrulama bahanesiyle evlere gelerek, sahte belgeler ve biyometrik cihazlar kullanarak kişisel bilgileri toplamaya çalıştığı belirtildi. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde İçişleri Bakanlığı personeli gibi davranarak kapı kapı dolaşan ve nüfus sayımı için kimlik bilgilerini doğrulama bahanesiyle evlere gelen kişilerin olduğu, bu kişilerin ellerinde sahte belgeler, antetli kağıtlar ve biyometrik cihazlar bulunduğu, şık giyimli oldukları ve kişisel bilgileri ele geçirmeye çalıştıklarına yönelik iddiaların sosyal medyada paylaşıldığı gözlemlenmiştir. Nüfus Müdürlüklerine gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımızın kimlik kartı başvurusuna ilişkin taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla kişilerin ve/veya yakınlarının talebi üzerine Mülki İdare Amirinin izni doğrultusunda Nüfus Müdürlüklerimiz adreste nüfus hizmeti sunmaktadır."

Vatandaşlara Öneriler

Paylaşımın devamında, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için şu önerilerde bulunuldu:

- Nüfus Müdürlüklerinden adreste nüfus hizmeti talebi bulunmayan vatandaşların evlerine gelen ve kendilerini İçişleri Bakanlığı personeli, nüfus memuru olarak tanıtan kişilere itibar etmemeleri,
- Mutlaka kurum kimliğinin ibraz edilmesini talep etmeleri,
- Sahtekarlıklarla karşı dikkatli olmaları ve kişisel bilgilerini kesinlikle paylaşmamaları,
- Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunmaları önem arz etmektedir.

Vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları ve kendilerini korumak için belirtilen önlemleri almaları gerektiği vurgulandı.

Bakmadan Geçme