• Haberler
  • Memur
  • Noterlik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddeleri neler

Noterlik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddeleri neler

Kanunun tam metni ve özeti haberimizde.

TBMM'de kabul edilen yeni kanunla, yargı alanında önemli düzenlemeler yapılarak, boşanma davalarında süreler kısalacak, hükümlülerin eğitim hakları genişletilecek ve noterlik hizmetlerinde önemli değişiklikler yapılacak.

Noterlik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tam metni haberimizde. Önce kanuna ilişkin özet haber:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen ve yargı alanında önemli değişiklikler içeren kanunla, noterlik hizmetlerinden boşanma davalarına, hükümlülerin eğitim haklarından bölge adliye mahkemelerine kadar birçok alanda yeni uygulamalar hayata geçirilecek. 

Noterlik Kanunu ve bazı diğer kanunlarda yapılan değişikliklerle, noterlik işlemleriyle ilgili ödeme şekilleri ve tatil günleri gibi düzenlemeler güncellendi. Noterliklerde kredi kartı ile ödeme yapılması artık yasal bir alt yapıya kavuşacak, ayrıca noterliklerde yapılan işlemler güvenli elektronik imzalarla Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek. Noterlik ücret tarifesi ise her yıl mart yerine ocak ayında düzenlenecek.

Boşanma davalarına yönelik bir diğer önemli değişiklikle, boşanma davasının reddedilmesinin ardından yeniden dava açabilmek için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Bu düzenleme, ortak hayatı kuramayan çiftlerin boşanma taleplerini hızlandırmayı amaçlıyor.

Bölge adliye mahkemelerinde cumhuriyet başsavcıvekili atama usulü de değişiyor. Artık, cumhuriyet başsavcıvekili Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek ve gerekirse birden fazla başsavcıvekili atanabilecek. Ayrıca, ceza muhakemesi kanununda yapılan değişiklikle, suçun niteliğinin değişmesi durumunda ek savunma hakkı sanıklara da bildirilebilecek.

Hükümlülerin eğitim hakları da genişletildi. Artık, açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler tüm öğretim türlerinden yararlanabilecek. Kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler de uygun disiplin ve güvenlik önlemleriyle örgün eğitim programlarına katılabilecek. Ayrıca, ceza infaz kurumlarında merkezi sınavlara katılma imkânı sağlanacak.

Bu yeni düzenlemeler ile Türkiye’de yargı ve ceza infaz sisteminde önemli değişiklikler getirerek, vatandaşların ve hükümlülerin haklarının korunmasını ve eğitim olanaklarının arttırılması amaçlanıyor.

NOTERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7532

    Kabul Tarihi: 14/11/2024      

MADDE 1- 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel değildir. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilir. Bu dönemde ilgilinin talebi üzerine yıllık izinler de kullandırılabilir. Avukat yanında yapılacak staj sürecinde ise kamu kurum ve kuruluşu tarafından ilgilinin ifa ettiği kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ile izin dönemleri ve süreleri düzenlenebilir. Ancak ifa edilen kamu görevinin niteliğinden dolayı aynı anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çıkacağı hallerde avukat yanında yapılan staj sürecinde de ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilir. Şu kadar ki, ilgili mevzuatında memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel ancak memur kadrolarına geçiş hakkını kazandıktan sonra bu fıkrada yer alan hükümlerden yararlanabilir. Bu fıkrada belirtilen aylıksız veya ücretsiz izinler diğer mevzuatta yer alan sınırlamalara tabi değildir. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleri ile çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 2- 1136 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 25- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında bu maddeyi ihdas eden Kanunla 16 ncı maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikten önceki hükümlerin uygulanmasına devam olunur.”

MADDE 3- 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun 52 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışması:

MADDE 52- Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte düzenlenir.”

MADDE 4- 1512 sayılı Kanunun 112 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “yıl Mart ayında” ibaresi “takvim yılı başından geçerli olmak üzere” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- 1512 sayılı Kanunun 118 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılmak suretiyle tahsil olunur.”

MADDE 6- 1512 sayılı Kanunun 119 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bir önceki aya ait beyannameler, her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlanır ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilir.”

MADDE 7- 1512 sayılı Kanunun 189 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ek 18 inci maddesi çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince iki Türk lirası işlem katılım payı alınır. Bu miktar her yıl, bir önceki yıla ilişkin 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanır. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden katılım payı alınmaz. Katılım payından muaf olan diğer kişi ve kurumlar ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin hususlar yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 8- 1512 sayılı Kanunun 198/A maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesine “yapılabilecek noterlik işlemleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, el yazısıyla imzalanarak hazırlanan ve güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin Bilişim Sistemine kaydedilen noterlik işlemleri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 9- 6/1/1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanununa aşağıdaki ek madde ve Cetvel eklenmiştir.

“EK MADDE 3- Danıştay meslek mensupları ile savcı, tetkik hâkimi ve iç denetçi kadroları bu Kanuna ekli (I) sayılı Kadro Cetvelinde düzenlenmiştir. Geçici 27 nci madde hükümleri saklıdır.”

“(I) SAYILI KADRO CETVELİ

Danıştay Merkezi Personel Tablosu

KURUMU DANIŞTAY
TEŞKİLATI MERKEZ
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Başkan 1 1
Başsavcı 1 1
Başkanvekili 1 2
Daire Başkanı 1 12
Üye 1 96
Savcı 1 70
Tetkik Hâkimi 1-7 494
İç Denetçi 1-5 3
TOPLAM 679

 

MADDE 10- 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununa aşağıdaki ek madde ve Cetvel eklenmiştir.

“EK MADDE 3- Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, birinci başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcıvekili, daire başkanı, üye ve iç denetçi kadroları bu Kanuna ekli (I) sayılı Kadro Cetvelinde düzenlenmiştir. Geçici 15 inci madde hükümleri saklıdır.”

“(I) SAYILI KADRO CETVELİ

Yargıtay Merkezi Personel Tablosu

KURUMU YARGITAY
TEŞKİLATI MERKEZ
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Birinci Başkan 1 1
Cumhuriyet Başsavcısı 1 1
Birinci Başkanvekili 1 2
Cumhuriyet Başsavcıvekili 1 1
Daire Başkanı 1 24
Üye 1 311
İç Denetçi 1-5 3
TOPLAM 343

 

 ”MADDE 11- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa aşağıdaki ek madde ve Cetvel eklenmiştir.

“EK MADDE 3- Hâkimlik ve savcılık mesleğinde bulunanlara ait kadrolar bu Kanuna ekli (II) sayılı Kadro Cetvelinde düzenlenmiştir. Bu kadrolardan boş olanlarda ünvan değişikliği Cumhurbaşkanınca yapılır.”

 

“(II) SAYILI KADRO CETVELİ

 

KURUMU ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI MERKEZ
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Ceza İşleri Genel Müdürü 1 1
Hukuk İşleri Genel Müdürü 1 1
Mevzuat Genel Müdürü 1 1
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü 1 1
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü 1 1
Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü 1 1
Personel Genel Müdürü 1 1
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü 1 1
Bilgi İşlem Genel Müdürü 1 1
Teftiş Kurulu Başkanı 1 1
Strateji Geliştirme Başkanı 1 1
İnsan Hakları Dairesi Başkanı 1 1
Eğitim Dairesi Başkanı 1 1
İcra İşleri Dairesi Başkanı 1 1
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı 1 1
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı 1 1
Bakanlık Yüksek Müşaviri 1 20
Genel Müdür Yardımcısı 1 45
Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı 1 2
Daire Başkanı 1 106
Adalet Başmüfettişi 1 40
Adalet Müfettişi 1-6 70
Tetkik Hâkimi 1-5 532
İç Denetçi 1-5 20
TOPLAM 851

 

Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personel Tablosu

KURUMU ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI TAŞRA
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Eğitim Merkezi Müdürü 1 5
Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı 1-2 5
Personel Eğitim Merkezi Müdürü 1 7
Personel Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı 1-5 14
İcra Daireleri Başkanı 1 16
İcra Daireleri Başkan Yardımcısı 1 32
Hâkim ve Savcı 1-8 34.072
Hâkim 1-8 4.150
TOPLAM 38.301

 

Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personel Tablosu

KURUMU ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI TAŞRA
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Eğitim Merkezi Müdürü 1 5
Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı 1-2 5
Personel Eğitim Merkezi Müdürü 1 7
Personel Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı 1-5 14
İcra Daireleri Başkanı 1 16
İcra Daireleri Başkan Yardımcısı 1 32
Hâkim ve Savcı 1-8 34.072
Hâkim 1-8 4.150
TOPLAM 38.301

 

Adalet Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı Personel Tablosu

KURUMU ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI YURTDIŞI
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Adalet Müşaviri 1-4 30
TOPLAM 30

”MADDE 12- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan olunur. Bu ilanda; hükmü veren mahkeme, kararın verildiği tarih, dosyanın esas ve karar numarası ile adının değiştirilmesine karar verilen kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, ana ve baba adı, önceki adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni adı ve soyadı yer alır.”

MADDE 13- 4721 sayılı Kanunun 166 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak bir yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

MADDE 14- 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “Cumhuriyet başsavcısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Cumhuriyet başsavcıvekili” ibaresi ile fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş ve maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İş durumunun gerekli kıldığı yerlere birden fazla Cumhuriyet başsavcıvekili atanabilir.”

“Cumhuriyet başsavcıvekili 19 uncu maddede belirtilen görevleri yerine getirir.”

MADDE 15- 5235 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin başlığına “Cumhuriyet başsavcısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, başsavcıvekili” ibaresi ve birinci fıkrasına “Cumhuriyet başsavcıları” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Cumhuriyet başsavcıvekilleri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 16- 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 226 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Yukarıdaki fıkralarda yazılı bildirimler, sanığa ve varsa müdafie yapılır. Müdafii sanığa tanınan haklardan onun gibi yararlanır. Sanığın dosyada var olan son adresine bildirim yapılamaması veya bildirime rağmen duruşmaya gelmemesi halinde müdafie yapılan bildirimler yeterli kabul edilir.”

MADDE 17- 5271 sayılı Kanunun 236 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Beşinci ve altıncı fıkrada belirtilen merkezler, devlet üniversiteleri tarafından da kurulabilir.”

MADDE 18- 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 76 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 76- (1) Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin tüm öğretim türlerinden; diğer ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ise kurum içinde verilebilen yaygın, dışarıdan ve açık öğretim programlarından yararlanmaları sağlanır.

 (2) Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına kurum disiplin, düzen ve güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde, kurumsal kapasite ve imkânların uygunluğu ölçüsünde devam edebilir. Yaş, eğitim düzeyi, engellilik durumu, sosyal ve ekonomik durum ile benzeri ölçütlere göre ihtiyacı olan hükümlülere öncelik verilir.

(3) Kayıtlı olduğu eğitim kurumlarının ilgili mevzuatına göre gerekli şartları taşıyan ve kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin sınavları, kişi ve kurum güvenliği ile kurum disiplin ve düzeninin bozulmasını önleyici tedbirler alınarak aşağıda belirtilen usule göre ceza infaz kurumu içinde yapılır:

a) Kayıtlı oldukları ortaöğretim, ön lisans, lisans ve benzeri öğretim programları kapsamındaki sınavlar ile mesleki yeterlilik gibi yazılı veya sözlü sınavlar, ilgili kurum ile koordinasyon sağlanarak öncelikle çevrim içi, bunun mümkün olmaması hâlinde ise ilgili eğitim kurumu görevlisinin gözetiminde yüz yüze yapılır.

b) Hükümlüler, merkezî sınavlar ile açık öğretim kurumları sınavlarına, sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında katılır.

(4) Kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, sınavlara ilişkin olarak üçüncü fıkrada belirtilen konularda gerekli düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almakla yükümlüdür.

(5) Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin öğretimden yararlanması veya sınavlara katılması, hükümlünün; başarısız olması, devamsızlık göstermesi, eğitim ve sınav alanlarında bu Kanunda yazılı disiplin cezasını gerektiren eylemlerden birini gerçekleştirmesi veya öğretim programının ceza infaz kurumunun işleyişine yer ve zaman itibarıyla uygun olmaması hâlleri dışında engellenemez.

(6) Bu maddenin uygulanmasına ve sınavlara ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 19- 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununa aşağıdaki ek madde ve Cetvel eklenmiştir.

“EK MADDE 1- (1) Sayıştay meslek mensupları ile Başsavcı, savcı ve iç denetçilerine ait kadrolar bu Kanuna ekli (I) sayılı Kadro Cetvelinde düzenlenmiştir. Bu kadrolardan boş olanlarda ünvan değişikliği Sayıştay Genel Kurulu kararıyla yapılır.”

 

“(I) SAYILI KADRO CETVELİ

Sayıştay Merkezi Personel Tablosu

KURUMU SAYIŞTAY
TEŞKİLATI MERKEZ
UNVANI DERECESİ ADEDİ
Başkan 1 1
Daire Başkanı 1 8
Üye 1 50
Uzman Denetçi 1 594
Başdenetçi 2-4 302
Denetçi 5-7 269
Denetçi Yardımcısı 9 183
Başsavcı 1 1
Savcı 1 12
İç Denetçi 1-5 3
TOPLAM 1.423

 

                                                                                                                                               ”

MADDE 20- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 21- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!