Milletvekili danışmanları ne kadar ücret alıyor?
TBMM Başkanlığı'nda görevli danışmanların maaşları, 6253 sayılı 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nun 30. maddesinde belirleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nda, milletvekili danışmanlarının ücretleri ve çalışma koşulları net bir şekilde yer alıyor. 6253 sayılı Kanunun 30. maddesi çerçevesinde, TBMM Başkanlığı ve siyasi parti grup başkanlıklarında çalışacak danışmanlar ile milletvekilleri için ödenecek ücretler detaylı bir şekilde belirlenmiş durumda.
TBMM Başkanına Danışmanlık
TBMM Başkanlığı’na bağlı olarak, Başkan’a danışmanlık yapmak üzere 5 danışman istihdam edilebiliyor. TBMM Başkan danışmanlarının maaşları, 60.000 ila 100.000 gösterge rakamları arasındaki değişikliklere göre hesaplanıyor.
- Danışman Ücretleri
- En Düşük Ücret: 60.000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanan 54.467 TL
- En Yüksek Ücret: 100.000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanan 90.779 TL
- Aylık Ücret Hesaplama: Aylık sözleşme ücreti, gösterge rakamının memur aylık katsayısı (0,907796) ile çarpımı ile belirleniyor.
Siyasi Parti Grup Başkanlıklarında Danışmanlık
Siyasi parti grup başkanlıkları, yasama faaliyetleri ile ilgili özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda kadro şartı aranmaksızın her grup için 10 grup danışmanı ve 25 büro görevlisi çalıştırabilecek.
- Danışman Ücretleri:
- Grup Danışmanı: 85.000 gösterge rakamı ile 77.162 TL
- Büro Görevlisi: 73.000 gösterge rakamı ile 66.269 TL
Milletvekili Danışmanları Ücretleri
Her milletvekili, bir danışman, bir ikinci danışman ve ilave bir personel istihdam edebiliyor. Danışmanların eğitim durumu ise belirli kriterlere göre düzenlenmiş durumda.
- Ücretler:
- Birinci Danışman: 83.500 gösterge rakamı ile 75.800 TL
- İkinci Danışman: 73.000 gösterge rakamı ile 66.269 TL
- Diğer Personel: 63.000 gösterge rakamı ile 57.191 TL
Kamu Kurumlarında Çalışanların TBMM'de Danışman Olması
Kamu kurumlarında çalışanlar, aylık ve diğer mali haklarıyla birlikte TBMM’de danışman olarak görevlendirilebilecek. Bu personelin TBMM’de çalıştıkları süreler, varsa mecburi hizmetlerine sayılacak ve TBMM’de çalıştıkları süre karşılığında herhangi bir mecburi hizmet yükletilmeyecek.
Danışmanların Görev Süresi
TBMM Başkan danışmanlarının sözleşmeleri, TBMM Başkanının görev süresinin sona ermesiyle, grup danışmanları ve büro görevlilerinin sözleşmeleri ise ilgili yasama döneminde grup kurma hakkının kaybedilmesiyle sona erecektir. Milletvekili danışmanlarının görev süreleri ise milletvekilinin ilgili yasama döneminde milletvekilliği sıfatını kaybetmesiyle veya genel seçimlerin ardından yapılan ilk seçimle TBMM Başkanının seçildiği tarihte sona erecektir.
Sigorta Durumu
TBMM’de çalıştırılan tüm sözleşmeli personel, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre sigortalı sayılıyor.