• Haberler
  • Aktüel
  • Mesleki teknik eğitimde kaliteyi artırmak için 6 ile 15 mükemmeliyet merkezi

Mesleki teknik eğitimde kaliteyi artırmak için 6 ile 15 mükemmeliyet merkezi

Milli Eğitim Bakanlığının attığı adımın ayrıntıları...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik eğitimde öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sürekli kılmak, sektörel ihtiyaçlara uyum sağlamalarını desteklemek ve eğitim kalitesini artırmak amacıyla önemli bir adım attı. Bakanlık, mesleki ve teknik eğitim ile sektör arasındaki bağları kuvvetlendirmek ve öğretmenlerin gelişim süreçlerini desteklemek amacıyla 6 farklı ilde 15 "sektörel mükemmeliyet merkezi (SMM)" kurdu. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de kurulan bu merkezler, mesleki ve teknik öğretmenlerin eğitim kalitesine katkı sağlayacak kapsamlı bir yapıyı içeriyor.

MEB'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, SMM'ler, öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimlerini koordine etmek ve sektörün gelişimlerini takip etmelerine destek olmak amacıyla faaliyet gösterecek. Merkezler, 25 pilot alan için eğitim ihtiyaç analizleri yaparak öğretmenlerin mesleki gelişimlerini düzenli olarak takip edecek. Bu kapsamda kurulan merkezlerden biri, mesleki matematik, mesleki yabancı dil ve mesleki fen bilimleri gibi özel alanlarda öğretmenlerin gelişimini desteklemek için sürekli mesleki eğitim faaliyetleri düzenleyecek.

Özellikle sektörle işbirliklerine odaklanan SMM'ler, öğretmenlerin son teknolojik gelişmelere uyum sağlamasını kolaylaştırmayı ve eğitimde kalitenin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Sektörle ortak hareket ederek öğretmenlerin gelişim ihtiyaçlarını belirleyen merkezler, iş başında eğitim olanaklarıyla etkili bir eğitim modeli oluşturmayı amaçlıyor.

Bu projede Avrupa Birliği, Avrupa ve Asya Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası fon kaynaklarından yararlanılarak, öğretmenler için geniş kapsamlı mesleki gelişim projeleri de yürütülecek. Bu projeler sayesinde, öğretmenler hem yerel hem de küresel eğitim standartlarına uygun olarak mesleki becerilerini geliştirme imkanına sahip olacak.

SMM'lerin seçim sürecinde, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) verileri dikkate alındı. Merkezlerin seçildiği illerde sürdürülebilirlik, ulusal ve uluslararası projelerde etkinlik, ulaşım olanakları ve yeterli ekipman gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Merkezlerde kullanılacak malzeme ve ekipmanların teslimatları tamamlanarak faaliyete hazır hale getirildi.

Bu sektörel mükemmeliyet merkezleriyle birlikte, Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimde kaliteyi artırma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış oldu.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!