Merkez Bankası'nın rekor döviz alımları sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rekor düzeyde döviz alımlarına devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rekor düzeyde döviz alımlarına devam ediyor.

NTV'nin haberine göre, öncü verilere göre, TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 4,2 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi. Bu, Mayıs 2020'den bu yana en iyi seviyeyi temsil ediyor.

TCMB'nin swap hariç net rezervi 10 Mayıs Cuma günü itibarıyla 4,2 milyar dolar artarak rekor bir iyileşme kaydetti. Bu, bankanın bir günde gerçekleştirdiği en yüksek tutardaki döviz alımını temsil ediyor. Verilere göre, seçim sonrası dönemde TCMB toplamda 41,8 milyar dolarlık döviz almış durumda.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bankanın rezerv ve kur hedefi olmadığını vurgulayarak, "Dönem dönem Türk Lirası'na talep artışı olduğunda rezerv biriktirme fırsatı doğuyor" açıklamasını yapmıştı. Karahan ayrıca, likidite yönetimi için swap bakiyesinin yetersiz olabileceğini belirtmiş ve likidite fazlasının geçici olduğunu değerlendirdiklerini ifade etmişti.

Swap hariç net rezervler, Mayıs 2020'den bu yana en iyi seviyeye ulaşarak eksi 23,7 milyar dolara geriledi. Bu, daha önceki en yüksek alım olan 30 Nisan haftasındaki 4 milyar dolarlık alımı geçmiş durumda. Geçen hafta piyasalar, likidite fazlası nedeniyle yüzde 48 oranında faiz koridorunun alt bandına yakın bir seviyeden fonlanmıştı. Ancak Cuma günü itibarıyla piyasada gecelik faizler yeniden yüzde 53'e yükselmişti.

Bakmadan Geçme