• Haberler
  • Memur
  • Memuriyet geçmişi olmayan Birol Güven hangi mevzuata tabi olacak?

Memuriyet geçmişi olmayan Birol Güven hangi mevzuata tabi olacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'ne atanan Birol Güven'in, memuriyet geçmişi olmaması, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olma durumunu belirsiz kılıyor.

Sosyal güvenlik uzmanlarına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'ne atanan Birol Güven'in, memuriyet geçmişi olmaması, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olma durumunu belirsiz kılıyor.

MEMUR5.COM'un sosyal güvenlik uzmanları, Birol Güven'in hangi mevzuata tabi olacağı sorusunu masaya yatırdı.

Tanınmış senarist ve yapımcı Güven, Resmi Gazete'de dün yayımlanan atama kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Bu durum, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olup olmayacağını belirsiz kılıyor.

Daha önce devlet memurluğu geçmişi bulunmayan Birol Güven, sosyal güvenlik açısından hangi mevzuata tabi olacağı konusunda bir belirsizlik içinde. Bu durum, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu mu yoksa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu mu tarafından belirlenecek?

Her iki düzenleme, emeklilik açısından önemli farklılıklar arz etmektedir. Birol Güven, kısa süre de olsa öğretmenlik yapmış olması nedeniyle 5434 sayılı Kanuna tabi olabilir. Özel sektörde çalışmış olsa da genel müdür olarak atanmasıyla birlikte yine 5434 sayılı Kanuna tabi olacak. Ancak öğretmenliği kamuda mı yoksa özelde mi yaptığını özgeçmişinden tespit edemedik. 

Birçok ünlü sanatçı, düşük prim ödediği için Bağ-Kur'dan çok düşük emekli maaşı almakta. Güven'in emekli olup olmadığı ve ne kadar emekli maaşı aldığı bilinmemekte. Şayet emekli ise atama sonrasında emekli maaşı kesilecek.

Güven, şayet kamuda kısa sürede olsa öğretmenlik yapmışsa bu durumda 5434 sayılı Kanuna tabi olacak ve emeklilik açısından son 3,5 yıllık döneme bakılarak emeklilik statüsü belirlenecek. Yani genel müdürlükte 3,5 yıldan fazla kalırsa ve bu sürenin 6 ayı genel müdürlükte olmak üzere 2 yıl makam tazminatlı bir görevde de kalırsa genel müdürlük haklarını alabilecek. Güven için bu durum ne kadar önemli, henüz bilinmiyor.

Birol Güven, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 23 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete'de duyurulan atama kararı ile atanmıştı.

Güven, bu durumda 5434 sayılı Kanuna tabi olacak ve emeklilik açısından son 3,5 yıllık döneme bakılarak emeklik statüsü belirlenecektir. Yani genel müdürlükte 3,5 yıldan fazla kalırsa ve bu sürenin 6 ayı genel müdürlükte olmak üzere 2 yıl makam tazminatlı bir görevde de kalırsa genel müdürlük haklarını alabilecektir. 5510 sayılı Kanuna tabi olması halinde ise genel müdür olmasının emeklilik açısından çok fazla anlamı olmayacaktır. Bu durum Güven için ne kadar önemlidir elbette bilemiyoruz.

Bakmadan Geçme