Memur ve memur emeklisi ne kadar zam alacak?

Temmuz ayındaki maaş artışı için geri sayım başladı ve merakla beklenen enflasyon verileri açıklanacak. İşte memur ve memur emeklilerinin alacakları zam miktarı ve en düşük maaşlarla ilgili önemli detaylar:

- İlk dört aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak açıklandı ve mayıs enflasyonu ile birlikte yılın ilk beş ayına dair veriler netleşmiş olacak. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranları daha net ortaya çıkacak.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenti anketlerine dayanarak 6 aylık enflasyon farkının yüzde 25 olabileceği öngörülüyor. Ancak, memur ve memur emeklileri için bu oranın yüzde 19,5 ile yüzde 20,5 arasında olabileceği ve yuvarlak olarak yüzde 20'lik bir zam yapılmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtiliyor. Kesin sonuçlar ise 3 Temmuz'da açıklanacak.

- En düşük emekli maaşı, Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşının 10 bin lirada denkleştirilmesiyle belirlenmişti. Bu uygulamanın devam etmesi halinde en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak.

- Memur ve memur emeklileri, yılın ilk altı ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözlemeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

- Yapılan hesaplamalar sonucunda memur ve memur emeklilerinin temmuz ayında alacakları zam oranı yüzde 20 olacak. Buna göre, en düşük emekli maaşı 39 bin lirayı aşacakken, en düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.

Bakmadan Geçme