Meclis'in 28. Dönem üyeleri belli oluyor

Milletvekili genel seçiminde Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı elde ediyor

  • 2751

14 Mayıs’ta sandığa giden seçmenler, 28. Dönem Parlamentosu'nda yer alacak 600 milletvekili için de sandık başına gitti.

AA'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, saat 08.30 itibarıyla sandıkların yüzde 99.3'ü açıldığında Cumhur İttifakı'nın Meclis'te çoğunluğu elde ettiği görülüyor.

Cumhur İttifakı, yüzde 49.37 oy oranıyla 321 milletvekili çıkarırken, Millet İttifakı yüzde 35.19 oy oranıyla 213 vekili Meclis'e gönderiyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yüzde 10.52 oy oranıyla Meclis'e göndereceği vekil sayısı ise 66 oldu.

Partilere göre sandalye dağılımı sandalye dağılımı şöyle oluşuyor:

AK Parti: 266
CHP: 169
Yeşil Sol Parti: 62
MHP: 50
İYİ Parti: 44
Yeniden Refah Partisi: 5
TİP: 4

5 PARTİ GRUP KURABİLİYOR

Bu sonuçlara göre, 27. Dönem'deki gibi 5 parti Meclis'te grup kurabilecek bir sandalye dağılımı ortaya çıkıyor. Grup kurabilmek için gereken sandalye sayısı 20'dir.

Cumhur İttifakı ile seçime giren Yeniden Refah Partisi ve Emek ve Özgürlük İttifakı ile seçime giren TİP, milletvekili çıkarma başarısı elde etmelerine rağmen grup kurabilmek için gerekli olan sandalye sayısına ulaşamadılar.

AK PARTİ’NİN SANDALYE SAYISI AZALDI

2018 seçimlerinde yüzde 42.56 oy oranıyla 295 milletvekili Meclis'e gönderen AK Parti, bazı isimlerin bakanlık görevine atanması sebebiyle vekilliklerini sonlandırmıştı. Ayrıca, yaşanan vefatlar nedeniyle AK Parti'de sandalye kaybı yaşanmış ve dönem sonunda sandalye sayısı 285'e düşmüştü. 14 Mayıs'ta açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti'nin sandalye kaybettiği görülmektedir.

CHP ARTIRDI AMA PARTİLERİNE DÖNERLERSE…

CHP’nin ise dönem sonunda 134 olan sandalye sayısını 169’a çıkardığı görülüyor. Ancak bu sayı içinde CHP listelerinden seçime giren SP, DEVA, Gelecek ve Demokrat Partili isimler de bulunuyor. Bu isimlerin CHP’den ayrılıp partilerine dönmeleri ya da birlikte grup kurmaları halinde CHP’nin sandalye sayısının da azalması ihtimali bulunuyor.

OYLARI AZALSA DA SANDALYE SAYILARI ARTTI

Yine 27. Dönem sonu sandalye dağılımına MHP’nin 2, İYİ Parti’nin 8 vekil fazla çıkaracağı görülüyor. Hakkında dava nedeniyle kapatılma ihtimaline karşı tedbir için Yeşil Sol Parti listesinden seçime giren HDP’li vekillerin de 6 sandalye daha fazla elde edebileceği görüyor. Ancak bu üç parti içinde oylarını artıran tek partinin MHP olduğu görülüyor.

YENİDEN REFAH İLK KEZ

Fatih Erbakan’ın Genel Başkanlığındaki Yeniden Refah Partisi ilk kez parlamentoda temsil edilme hakkı elde etmiş oldu.

TİP 4 VEKİL SAYISINI KORUYOR

Geçen dönem HDP listelerinden seçime girdikten sonra partileri TİP’e dönen Erkan Baş, Ahmet Şık ve Barış Atay’a CHP’den istifa eden Sera Kadıgil de katılmıştı. Bu seçim yeniden aday olan bu isimlerden üçü yeniden milletvekili seçilirken Barış Atay seçilemedi. Gezi davasından tutuklu Can Atalay’ın seçilmesiyle, TİP Meclis’teki koltuk sayısını korudu.

İLK KEZ YÜZDE 7 SEÇİM BARAJI

6 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ülke seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşüren ve ittifakların aldığı oyların milletvekili hesabı ve dağılımını değiştiren önemli bir düzenlemeyi içeriyordu. Değişiklikle birlikte, bu seçimde ülke seçim barajı yüzde 7 olarak uygulandı.

D'HONT SİSTEMİ

24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, ittifak yapan partilerin milletvekili sayısı, ittifakın aldığı toplam geçerli oy üzerinden hesaplanıyordu. Daha sonra, ittifak içerisindeki oy oranına göre milletvekili sayısı dağıtılıyordu. Ancak, yeni yasaya göre ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettikleri geçerli oy sayısına dayanarak belirleniyor. Yani, D'Hondt sistemi kullanılarak oransal bir dağılım gerçekleştiriliyor.

Bakmadan Geçme