• Haberler
  • Aktüel
  • Mayıs ayında hanehalkı enflasyonu yüzde 113 olarak bekleniyor

Mayıs ayında hanehalkı enflasyonu yüzde 113 olarak bekleniyor

Koç Üniversitesi ve Konda'nın düzenlediği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçlarına göre, hanehalkının Mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 113 olarak kaydedildi. Bu sonuç, piyasa ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşık yüzde 75 olan yıllık enflasyon beklentilerinin oldukça üzerinde.

Ankete katılanlar, fiyatların 2023 Mayıs'ından bu yana ortalama yüzde kaç arttığını sorusuna cevaben yüzde 113'lük bir artış beklediklerini belirttiler. Ancak yıl sonu enflasyon beklentisi Nisan ayına göre 4 puan düşerek yüzde 92'ye geriledi.

Hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisinin piyasa beklentilerinin iki katı olduğu görülüyor. TCMB'nin tahminine göre yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 olacağına işaret edilirken, TCMB'nin son piyasa katılımcıları anketinde ise yıl sonu beklentisi yüzde 43,6 olarak belirlenmişti.

Ankette ayrıca, kırsal bölgelerden metropollere doğru fiyat artışı beklentisinin yükseldiği gözlendi. Emeklilerin ve işsizlerin enflasyon beklentilerinin diğer gruplardan daha yüksek olduğu ve 2024'te yüzde 104 ve yüzde 93 enflasyon bekledikleri ortaya çıktı.

Araştırmaya 74 ilde, 2 bin 867 kişi katıldı ve Türkiye'deki 18 yaş üstü nüfusun enflasyon beklentilerini ölçmeyi amaçladı. Telefon araması yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, farklı yaşam bölgelerinden ve hanelerden katılımcılarla görüşüldü.

Kaynak: Bloomberght

Bakmadan Geçme