• Haberler
  • Aktüel
  • Mansur Yavaş'a büyük farkla mağlup olan Turgut Altınok'tan 'Türkeş' paylaşımı

Mansur Yavaş'a büyük farkla mağlup olan Turgut Altınok'tan 'Türkeş' paylaşımı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Mansur Yavaş'a karşı büyük bir farkla mağlup olan AK Parti adayı Turgut Altınok, sosyal medyadan 'Vefatının 27'nci yıl dönümünde Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş'i minnet ve şükranla anıyorum. Türk'lük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset gibidir. ' paylaşımında bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Mansur Yavaş'a karşı büyük bir farkla mağlup olan AK Parti adayı Turgut Altınok, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Altınok, Türkiye'nin siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 27 yıl önce vefat eden Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucusu Merhum Alparslan Türkeş'i anma mesajı paylaştı.

Altınok'un paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Vefatının 27’nci yıl dönümünde Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş’i minnet ve şükranla anıyorum. Türk'lük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset gibidir. #AlparslanTürkeş"

Altınok paylaşımında, Türkeş ile birlikte samimi şekilde sohbet halinde olduğu bir fotoğraf karesine de yer verdi.

Mansur Yavaş'ın Altınok'a tepkisi

Seçimlerde rakibi Altınok'a yaklaşık yüzde 30 fark atarak ikinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Mansur Yavaş, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada "Seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok'tur." demişti.


Tüm partilerin ve adayların Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışındaki performansı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Mansur Yavaş %60,44 oy oranıyla 1.999.281 oy alarak birinci sırada yer aldı. Yavaş, rakibi Altınok'a yaklaşık yüzde 30 fark atarak ipi göğüsledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Turgut Altınok %31,68 oy oranıyla 1.048.076 oy ile ikinci oldu.

Yeniden Refah Partisi (YRP) adayı Suat Kılıç %3,13 oy oranıyla 103.682 oy ile üçüncü oldu.

ZAFER Partisi adayı Hüseyin Bartu Soral %1,51 oy oranıyla 49.954 oy ile dördüncü sırada yer buldu.

 İYİ Parti adayı Cengiz Topel Yıldırım %0,91 oy oranıyla 30.041 oy ile beşinci oldu.

 DEM adayı Gültan Kışanak %0,80 oy oranıyla 26.484 oy ile altıncı sırada yer aldı.

 Saadet Partisi adayı Cafer Güneş %0,45 oy oranıyla 14.803 oy ile yedinci oldu.

Memleket Partisi adayı Zafer Burak Hasar %0,16 oy oranıyla 5.382 oy ile sekizinci, DEVA Partisi adayı Celal Mümtaz Akıncı ve YTP adayı Serkan Ünver %0,15 oy oranıyla sırasıyla 5.041 ve 4.937 oy ile dokuzuncu ve onuncu sıralarda yer aldı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) adayı Ali Ufuk Arikan ve HAK-PAR adayı Fazlı Taşkan %0,12 oy oranıyla 4.033 ve 4.019 oy ile on birinci sırada yer aldı. Anavatan Partisi (ANAP) adayı Tuvana Naz Ketene %0,08 oy oranıyla 2.485 oy ile on ikinci, Vatan Partisi (VP) adayı Utku Reyhan %0,06 oy oranıyla 2.064 oy ile on üçüncü, Demokratik Sol Parti (DSP) adayı Mehmet Selim Çetin ve Millet Partisi (MİLLET) adayı Salih Koç %0,05 oy oranıyla sırasıyla 1.753 ve 1.708 oy ile on dördüncü ve on beşinci sıralarda yer aldı.

Diğer adaylar ve aldıkları oy oranları ise şöyle sıralandı:

TKH adayı Figen Topal %0,03 oy oranıyla 1.131 oy ile on altıncı, (AB PARTİ) adayı Abdullah Demiryürek %0,03 oy oranıyla 980 oy ile on yedinci, Ocak Partisi adayı Murat Yardımcı %0,02 oy oranıyla 621 oy ile on sekizinci.

Bağımsız adaylar arasında en çok oy alan isimler ise şu şekilde sıralandı: Yunus Murat Güztoklusu %0,01 oy oranıyla 370 oy ile on dokuzuncu, Mustafa Sanğu %0,01 oy oranıyla 333 oy ile yirminci, Korkut Cesur %0,01 oy oranıyla 317 oy ile yirmi birinci, Suat Karaman %0,01 oy oranıyla 249 oy ile yirmi ikinci ve Lokman Cengiz %0,01 oy oranıyla 224 oy ile yirmi üçüncü sırada yer aldı.

 

Turgut Altınok Kimdir?

Turgut Altınok, 1 Nisan 1962 tarihinde Ankara'nın Balâ ilçesine bağlı Aşıkoğlu köyünde doğmuştur. Türk siyasetçi ve avukat olan Altınok, şu anda Keçiören Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

İlk Yılları ve Eğitimi

Altınok, ilkokulu Keçiören Fevzi Atlıoğlu İlkokulu'nda, ortaokul ve lise eğitimini ise Keçiören Kalaba Lisesi'nde tamamlamıştır. Yükseköğrenimini Azerbaycan'da alan Altınok, burada hukuk eğitimi almış ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilere katkılarından dolayı Azerbaycan Vektör Uluslararası İlim Merkezi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

Siyasi Kariyeri

Siyasi yaşamına genç yaşlarda Ülkü Ocakları'nda başlayan Altınok, Milliyetçi Çalışma Partisi'nde çeşitli görevlerde bulunmuş, hatta Mansur Yavaş gibi aynı dönemde siyaset yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi'nde Genel Sekreterlik görevine kadar yükselen Altınok, Keçiören Belediye Başkanlığı görevini MHP'den aldıktan sonra Fazilet Partisi ve AK Parti'den de belediye başkanlığına aday olmuştur. 2019 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanı seçilen Altınok, 2024 yerel seçimlerinde AK Parti'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştur.

Tartışmalar

Altınok'un siyasi kariyeri boyunca birçok tartışmaya karıştığı bilinmektedir. Keçiören'de yaşanan bazı olaylar ve "A Takımı" adı verilen grubun Altınok tarafından kurulduğu iddiaları, 1994 yerel seçimleri sonrasında gündeme gelmiştir. Ayrıca Melih Gökçek ile yaşadığı siyasi gerilim ve kaset iddiaları da Altınok'un tartışmalı konuları arasında yer almıştır.

Özel Hayatı

Turgut Altınok, Süreyya Altınok ile evlidir ve çiftin dört çocuğu bulunmaktadır: Hacı Mehmet, Fatih Furkan, Aybüke ve Ayça.

 

Alparslan Türkeş kimdir?

1860 yılında Orta Anadolu'nun Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı Yukarı Köşkerli Köyü'nde yaşayan Avşar Obalarından Koyunoğlu ailesi, toprak anlaşmazlığı sebebiyle yaşanan bir kavganın ardından Sultan Abdülaziz'in emriyle Kıbrıs'a sürgün edilir.

1917 yılının 25 Kasım'ıdır. Saat öğleni gösterirken Lefkoşe'nin Haydarpaşa Mahallesi'nde, Koyunoğlu soyundan gelen Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanım'ın oğulları Ali Arslan dünyaya gelir. 

1921 yılında, henüz 4 yaşında ve 4 ay 4 günken, Ali Arslan annesi tarafından yıkanıp, temiz kıyafetler giydirilerek dönemin âdetine uygun bir şekilde süslü fesi başına takılarak Sarayönü İlkokulu'na (Sıbyan Mektebi) gönderilir. Hoca Efendi'nin yanında oturarak, başının dibine çöken Ali Arslan, ilk söz olarak euzü besmelesini söyler. "Ey Rahman ve Rahim olan Allah’ım, annem beni bu okula gönderdi, okuyup büyüyüp, milletime hizmet etmek istiyorum" dercesine, Ali Arslan'ın ağzından bu dualı ifade dökülür. Bu çocuk Türk siyasi tarihine Alparslan Türkeş olarak adını yazdırır.

- Türkeş, 1938'de Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra Türk Kara Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu.
- 1958'de gerçekleşen 27 Mayıs Darbesi'nde aktif bir rol oynadı ve bu darbenin fiili lideri olarak kabul edildi. Zira darbe bildirisii radyodan okuyan isim Türkeş'ti.
- Darbenin ardından başbakan yardımcısı ve hükümette çeşitli görevler aldı.
- 1960'lar ve 1970'lerde milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için çeşitli girişimlerde bulundu. 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) katıldı ve 1969'da Milliyetçi Hareket Partisini (MHP) kurdu.
- 1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nden sonra tutuklandı ve 1981 yılında MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Ana Davası'nda idam cezasına çarptırıldı. Ancak cezası daha sonra ömür boyu hapis cezasına çevrildi ve 1985'e kadar cezaevinde kaldı.
- 1987 yılında siyasi yasağı kalktıktan sonra Milliyetçi Çalışma Partisine (MÇP) katıldı ve 1991'de bu partinin genel başkanı oldu. 1993 yılında MÇP'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi ve Türkeş, bu partinin genel başkanı olarak görevine devam etti.
- Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti.

Alparslan Türkeş, Türk siyasi hayatında önemli bir figür olarak kabul edilir ve milliyetçilik, Türk-İslam sentezi ve "Ülkücü Hareket" konularında etkili düşüncelere sahip bir lider olarak bilinir. Ancak Türkeş'in siyasi yaşamı boyunca tartışmalı bir figür olduğunu ve birçok çevre ve kişi tarafından eleştirildiğini de belirtmek gerekir.

 

Mansur Yavaş Kimdir?

Mansur Yavaş, Türk avukat, siyasetçi ve şu anda görevde olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'dır. İşte kariyeri ve yaşamıyla ilgili önemli başlıklar:

- Doğum Tarihi ve Yeri: 23 Mayıs 1955 tarihinde Beypazarı, Ankara'da doğdu. Şu anda 68 yaşındadır.
  
- Eğitim: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.
  
- Siyasi Kariyer: Yavaş, siyasi kariyerine Milliyetçi Çalışma Partisi'nde başladı ve daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi'ne geçti. 2013 yılında Cumhuriyet Halk Partisine katıldı. 2014 yerel seçimlerinde CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu fakat seçimi kaybetti. 2018'de CHP'ye geri döndü ve 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.
  
- Aile: Nursen Yavaş ile evlidir ve çiftin 2 çocuğu bulunmaktadır.
  
- Ödüller: Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde birçok ödül aldı. Bunlar arasında "2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi", "Yılın Belediye Başkanı", "2020 Şeffaflık Ödülü" ve "Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü" bulunmaktadır.
  
- Görev Süresi: 2019 yılından itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.
  
- 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi: 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklamasının ardından Mansur Yavaş da cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak isimlendirildi.
  
- 2024 Yerel Seçimleri: 2024 yerel seçimlerinde tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu ve oyların %60.35'ini alarak seçimi kazandı.

 

 

Bakmadan Geçme