Manşet enflasyon düşüyor mu?

TCMB Başkanı Farih Karahan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, fiyat istikrarının sosyal refaha en önemli katkılarından biri olduğunu vurguladı. Karahan, piyasaların şu an için enflasyonun düşeceğine inandığını belirtti ancak tahminler arasında bazı farklılıklar olduğunu ifade etti.

Yılın ikinci yarısında dezenflasyonist koşullar beklendiğini belirten Karahan, "Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz" dedi.

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile enflasyonla mücadelede kendilerine destek olduğunu söyledi. 

Manşet enflasyon nedir?

Ekonomideki genel fiyat düzeyindeki artışları ifade eden bir terimdir. En yaygın olarak kullanılan fiyat endeksi olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), çoğunlukla enflasyondaki değişimleri gösteren ana gösterge olarak kabul edilir. Diğer göstergeler olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) zımni deflatörü ise daha az bilinen ve izlenen endekslerdir. Bu nedenle medya, enflasyon haberlerinde genellikle TÜFE'deki değişimleri öne çıkarır ve bu endeksi manşet enflasyon olarak sunar.

Bakmadan Geçme