Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar, jeopolitik riskler ve Fed'in faiz kararlarıyla şekillenirken, yatırımcılar kritik verileri bekliyor.

Küresel piyasalar yeni haftaya ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikalarına ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde karışık bir başlangıç yaptı. Bu hafta ABD’de açıklanacak büyüme verileri ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları yatırımcıların dikkatle takip ettiği gelişmeler arasında yer alıyor.

ABD’de, seçilmiş başkan Donald Trump’ın ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin sürmesi, piyasalardaki volatiliteyi artırıyor. Özellikle Trump'ın ithalat tarifelerini yükseltme ve vergi indirimleri vaatlerinin, Fed'in enflasyonla mücadele kapsamındaki kararlarını etkileyebileceği kaygısı fiyatlamaları zorlaştırıyor. Öte yandan, Fed’in aralık ayında faiz indirimine gidip gitmeyeceğine dair piyasalarda yüzde 53 olasılıkla 25 baz puanlık bir indirim beklentisi bulunuyor.

Jeopolitik riskler de piyasalara yön veren faktörlerden biri olmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve gıda sektörlerindeki etkileri sürerken, bu durum küresel enflasyonist baskıları artırıyor. Buna ek olarak, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimine ilişkin beklentiler yükseliyor. ECB üyelerinden gelen açıklamalarda, Aralık ayındaki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indiriminin masada olduğu sinyalleri verildi.

Avrupa borsaları geçen hafta karışık bir seyir izlerken, bu hafta dikkatler, Almanya ve Avro Bölgesi'nde açıklanacak ekonomik verilere çevrildi. Almanya’da PMI verilerindeki zayıflama, ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı işaret ederken, ECB’nin faiz projeksiyonlarında belirleyici olacağı öngörülüyor.

Asya piyasalarında ise Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) olası faiz artırım kararları dikkat çekiyor. Çin Merkez Bankası (PBoC), fonlama miktarını artırarak piyasaları desteklemeye çalışırken, Japonya’da enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi BoJ’un politika sıkılaştırma adımlarını gündeme getirdi.

Emtia piyasasında Brent petrol fiyatı 74,3 dolardan işlem görürken, altın ons fiyatı yüzde 1,6 düşüşle 2.670 dolara geriledi. Bitcoin’de hafta sonu yaşanan satış baskısı, fiyatların 97.800 dolara gerilemesine neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,35 seviyesinde bulunuyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 1,94 artışla 9.549,89 puana yükseldi. Dolar/TL ise yeni haftada 34,5340 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 10.000 puanın direnç, 9.420 ve 9.300 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Piyasa uzmanları, yatırımcıların Fed’in toplantı tutanaklarını ve hafta boyunca açıklanacak makroekonomik verileri yakından takip edeceğini, piyasaların yönünün bu verilere bağlı olarak netleşeceğini ifade ediyor.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!