• Haberler
  • Aktüel
  • Küresel piyasalar allak bullak: Altın ve BTC göçüyor

Küresel piyasalar allak bullak: Altın ve BTC göçüyor

Küresel piyasalar, iç piyasalar bayram tatilindeyken son işlem gününde sert hareketlerle karşı karşıya.

Küresel piyasalar, iç piyasalar bayram tatilindeyken son işlem gününde sert hareketlerle karşı karşıya. Ons altın fiyatları, bugün 2426 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü, ancak ardından 75 dolarlık bir satış dalgasıyla 2340 dolara kadar geriledi. Gram altın da serbest piyasada 2529 TL’yi gördükten sonra 2435 TL’ye kadar geriledi. Dolar endeksi (DXY), 106,00 seviyesine yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesini gördü.

Türkiye gazetesinin haberine göre, bu hareketlilikte ABD'de açıklanan mart ayı TÜFE verisinin beklentinin üzerinde gelmesi ve FED'in faizleri uzun süre yüksek tutacağına dair endişeler etkili oldu. Bu endişelerle birlikte banka hisseleri öncülüğünde ABD borsalarında yüzde 1'in üzerinde kayıplar yaşandı, EUR/USD paritesi 1,0650'ye kadar geriledi. Kripto paralarda da kayıplar yaşandı, BTC yüzde 5 civarında değer kaybı yaşayarak 66 bin dolara geriledi.

FED'in faiz indirimine ilişkin umutlar azalırken, New York FED Başkanı John Williams, "yakın bir vadede faiz indirimine gerek olmadığını" belirtti. Williams, "Para politikası şu anda uygun yerde, istihdam piyasası da gücünü koruyor" şeklinde konuştu.

Altın fiyatlarıyla ilgili olarak Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği Danışmanı Bob Parker, "FED'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutma ihtimali gittikçe artıyor. ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi yükseliyor. Bu ortam, altın fiyatlarını savunmasız bırakabilir" şeklinde uyarılarda bulundu. Ancak bazı yatırım çevreleri, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının alımlarına dikkat çekerek, ons altın fiyatlarında 12 aylık süreçte 3000-3500 dolar bandının görülebileceğini aktarıyor.

Bakmadan Geçme