Kredi kartlarına sınırlama getirilmeli

Son dönemde kredi kartı harcamasında ciddi bir artış oldu. Bu durum kredi kartı borç ödemesinde de takipteki alacakları artıracak. Ayrıca enflasyon dizginlenemeyecek. Bu durumda kredi kartı sınırlandırılmalı mı?

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirterek, enflasyonun kontrol altına alınması ve tüketimin yavaşlaması için kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini savundu. Baştuğ, bu açıklamayı Garanti BBVA'nın Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum sürecinde sürdürülebilir yatırımların önünü açmak ve ihracat süreçlerine destek olmak amacıyla başlattığı "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" buluşmasının beşincisinde yaptı. Toplantı Adana'da gerçekleşti ve Adanalı iş insanları ile basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Kredi kartlarında üç katına varan artış

Bloomberght'nin haberine göre; Baştuğ, toplantıda ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl kredilerin yüzde 50 artarken, kredi kartlarında bunun üç katına varan artışlar olduğuna dikkat çeken Baştuğ, kredi kartı faizlerinin çok düşük kaldığını ve bu nedenle herkesin bu kanala yüklendiğini ifade etti. Bu yıl ise 2023'e göre büyüme hızının yavaşladığını ancak yine de kredi kartlarıyla ilgili büyümenin önüne geçecek adımların atılması gerektiğini belirtti.

Tüketim çılgınlığı

"Geçen yılın büyümesi tüketimden geldi. Çılgınca bir tüketim yapıldı. Bunun baskılanması, düşmesi lazım. Ülke olarak tüketimle ilgili olarak sakinleşmemiz lazım, daha az tüketmemiz ve büyümeyi başka kaynaklardan elde etmemiz lazım," diyen Baştuğ, parasal sıkılaşma politikaları gereği bireysel kredilerde bankaların yüzde 2 büyüme sınırını aşmaları halinde ciddi cezalar ödediğini ve bu nedenle de aşmamaya özen gösterdiklerini hatırlattı.

Kredi kartı sınırlandırılmalı

Baştuğ, "Bu yıl kredi talebi artsa bile yükselmiş faizle bu baskılanacaktır bireysel taraf için. Tüzel taraf için de benzer bir dünya var, orada da belli sınırlar var. Ortalama enflasyonun yüzde 54-55 seviyesinde biteceğini düşünürsek onun çok altında bir kredi büyümesiyle yılı tamamlarız diye düşünüyorum. Buradan herkes nasibini alacak. Ama hâlâ kredi kartlarıyla alakalı büyümenin önüne geçecek bir şeylerin yapılması gerektiği düşünüyor ve bekliyoruz," dedi.

Bakmadan Geçme