• Haberler
  • Memur
  • Kamuda tasarruf personel istihdamını nasıl etkileyecek?

Kamuda tasarruf personel istihdamını nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuya yönelik tasarruf tedbirlerinin personel alımlarına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgenin hangi konu başlığını nasıl etkileyeceğine dair açıklama ve tartışmalar sürüyor.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuya yönelik tasarruf tedbirlerinin personel alımlarına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "'Kamuya eleman alınmayacak' diye bir şey söz konusu değil. Emekli olanlar, vefat edenler, istifa edenler gibi sebeplerle oluşan personel eksikliği kadar yeni istihdam yapılabilecek" dedi.

TV100 canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" kapsamında makam araçları ile ilgili soruları da yanıtladı. Kimlerin makam aracı kullanabileceğinin kanunla belirlendiğinin altını çizen Yılmaz, zamanla bu uygulamanın ötesine geçildiğini ve bunun mali yükler getirdiğini ifade etti. Bu tasarruf genelgesi ile kanuni sınırlara geri dönüleceğini ve genel müdürlerin ihtiyaçlarının daha maliyet etkin yöntemlerle karşılanacağını belirtti. Yılmaz, "Kurumların araç havuzu olacak, ihtiyaç duyanlar buradan hizmet alacak. Zorunlu haller dışında yerli araç kullanılacak ve eski araçlar elden çıkarılacak" dedi. Bu sayede yerli üretimin destekleneceğini ve alım ile işletimde daha verimli bir ortam oluşacağını vurguladı.

Yılmaz, kamuda istihdamın tamamen durdurulacağına dair söylentilere de açıklık getirdi. "Emekli sayısı, vefat edenler, istifa vesaire toplamı kadar eksilen personel yeniden istihdam edilebilecek. Ancak bu sayının aşılmaması hedefleniyor. Kamuda 5 milyonun üzerinde çalışan var ve kamu hizmetlerinin aksamaması için bu dönemde böyle bir sınır getirildi" ifadelerini kullandı.

Henüz bu düzenlemeye ilişkin alt unsurların çalışılmadığını aktaran Yılmaz, "Alt kırılımlarıyla ilgili bu aşamada bir şey söylemek doğru olmaz. O günün ihtiyacına göre, kamu hizmeti açısından nerede daha fazla ihtiyaç varsa o çerçevede planlama yapılacak" dedi.

Bakmadan Geçme