• Haberler
  • Memur
  • Kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli gündemde... İşte tüm ayrıntılar

Kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli gündemde... İşte tüm ayrıntılar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 13 Mayıs'ta düzenlenen toplantıyla "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni ilan etti.

Paket çerçevesinde, kamu personeli için uzaktan ve esnek çalışma modelleri gündeme geldi. Henüz kesinleşmese de, kamu çalışanları için 6 farklı çalışma modeli üzerinde duruluyor. Kamuda uzaktan ve esnek çalışma modeline ilişkin tüm detayları SGK Uzmanı/Eski SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş açıkladı. İşte, merak edilen tüm detaylar:

Uzaktan çalışma modeli Cumhurbaşkanının yetkisinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın birlikte yaptığı basın toplantısında, kamu harcamalarında tasarruf ve verimliliği artırmaya yönelik tedbirler açıklanırken, "kamuda esnek ve uzaktan çalışmayı geliştireceğiz" gibi bir ifade kullanılması bu konuya dikkat çekti.

Aslında, bu konuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 100. maddesinde Cumhurbaşkanına verilmiş bir yetki bulunuyor. Cumhurbaşkanı, kamu görevini yerine getiren memurların uzaktan veya iş yeri dışında çalışmalarına izin verebilecek düzenlemeler yapma yetkisine sahip.

Kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli gündemde

Pandemi sürecinde deneme yapılmış olsa da, şimdi daha verimli ve tasarrufa yönelik bir uzaktan çalışma modeli düşünülüyor. Bu konuda bir yönetmelik taslağı gündemde ancak henüz detaylı bir düzenleme yok. Taslakta, kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli öngörülüyor:

- Esnek çalışma modeli,
- Uzaktan çalışma modeli,
- Yoğunlaştırılmış çalışma modeli,
- Kısmi çalışma modeli,
- Değişken zamanlı çalışma modeli,
- Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli.

Kamu personeli 4 gün çalışabilecek

Esnek çalışma modelinde, kişi tercih yapabilecek; işe erken gelip geç çıkma gibi. Ayrıca, haftada 4 gün 10 saat çalışıp, 40 saatlik haftalık çalışma süresini tamamlayarak ertesi hafta bir gün fazladan izin kullanabilecekler.

Kaza veya hastalık durumunda da günlük çalışma saatleri düşürülebilecek. Örneğin, eş, anne, baba veya kardeşin bakımıyla ilgilenen memur, günde 5 saat çalışabilecek.

Evden çalışan kamu personeline destek verilecek

Evden çalışacak kamu personeline, gereksinimleri karşılanacak. Örneğin, bilgisayar, yazıcı, internet gibi donanımlar sağlanacak. Ayrıca, evdeki telefon ve internet kullanımı için destekler olacak.

Yemek yardımı da devam edecek. Evde çalışan memurlar için, evde yapılan yemeğin bir kısmını karşılayabilecek miktarlarda yemek yardımı verilecek.

Kamuda esnek çalışma modeli tasarruf sağlayacak

Bu esnek çalışma modelleri, tasarruf ve verimlilik sağlamayı hedefliyor. Servis ihtiyacının azalması, enerji kullanımının düşmesi, trafik yoğunluğunun azalması gibi etkilerle tasarruf sağlanacak. Ayrıca, toplu taşımanın az kullanılmasıyla yakıt tasarrufu da olacak.

Netice itibarıyla kamu personeline sağlanacak esnek çalışma modelleri, verimliliği artıracak ve tasarruf sağlayacak önemli adımlar olarak görülüyor.

Bakmadan Geçme