• Haberler
  • İşçi
  • Kamu işçi alımlarında öncelik hakkı nedir ve kimlere verilir?

Kamu işçi alımlarında öncelik hakkı nedir ve kimlere verilir?

Kamu işçi alımlarında öncelik hakkı nedir ve alımlarda kimlere öncelikli başvuru hakkı sağlanacağını açıklamaya çalışacağız.

Kamu işçi alımlarında öncelik hakkı nedir?

Kamu işçi ilanlarına başvuruda genel başvuru listesinin yanı sıra, öncelikli başvuru listesi de oluşturulmaktadır.

Öncelik hakkı işe yerleşme garantisi sağlamamakla birlikte; sınava tabi ilanlara KPSS veya EKPSS puanı olmaksızın başvuru yapabilme imkanı sağlar. Kuraya tabi ilanlara da öncelikli adaylar öncelik hakkı ile başvuru yapabilirler. Genel ve öncelikli başvuru listeleri mevzuatta belirtilen usullere göre ayrı ayrı oluşturularak ilgili kamu kurumuna gönderilir.

 Kamu işçi alımlarında kimlere öncelikli başvuru hakkı sağlanmaktadır?

Aşağıda belirtilen kişilere kamu ilanlarına başvuruda öncelikli başvuru hakkı tanınmaktadır:

Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralananlar. Komutanlık yazısı ve sağlık raporuyla söz konusu öncelik hakkı belgelendirilmelidir.

Terörle mücadelede üstün başarılarından dolayı komutanlarınca takdire layık görülen yedek subay, erbaş ve erler. Belgenin içeriğinden, terörle mücadelede gösterdiği üstün başarı nedeniyle takdire layık görüldüğünün anlaşılması ve belgenin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı birliklerde asgari Tugay Komutanı, Kurmay Başkanı ya da bunların vekil veya yardımcıları; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklerde asgari Alay Komutanı, İl Jandarma Komutanı ya da bunların vekil veya yardımcılarınca imzalanması/onaylanması gerekir.

Tabii afetlerden zarar gören afetzedeler. Tabii afetler nedeniyle işe göndermede öncelik hakkı tanınması uygulamasının başlatılması ve bu haktan yararlanma süresi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilir ve afetzedeler durumlarını valiliklerden alacakları belgeler ile ispatlar.

3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlar. Bu öncelik hakkı, sadece kamulaştırmayı yapan kuruluşların kamulaştırmanın yapıldığı yerdeki işçi alım ilanlarına başvuruda geçerlidir. Bu kapsamda öncelikli kayıt yaptıracak kişiler durumlarını, kamulaştırmayı yapan kuruluştan alacakları belge ile belgelendirir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında çalışırken, disiplin soruşturması veya 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendi gereğince hizmet akdinin feshi dışında bir neden ile iş akdi feshedilenler. Bu öncelik hakkından yararlanacaklar durumlarını daha önce çalıştıkları kamu kuruluşundan alacakları belge ile belgelendirir ve belgenin içeriğinden kişinin sürekli işçi kadrosunda çalıştığının anlaşılması gerekir.

Bakmadan Geçme