• Haberler
  • Aktüel
  • İnsanlar Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin alt basamağında çırpınadursun... Yeni vergiler yolda

İnsanlar Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin alt basamağında çırpınadursun... Yeni vergiler yolda

Son dakika haberi... Yeni vergiler yolda... Bakan Şimşek, vergide etkinlik ve adaleti artırmaya yönelik vergi paketinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu.

Türkiye'de yaşayan insanlar, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağında ekonomik olarak zor zamanlar geçiriyor. Türk İş'in yaptığı araştırma da bu durumu doğruluyor. Ancak hükümet ise başta telden çalmaya devam ediyor; zira yeni vergiler kapıda.

İnsanlar Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağından ekonomik anlamda adeta ölüm kalım savaşı veriyor. Türk-İş'in araştırmasına göre gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu harcamaların toplamı olan yoksulluk sınırı, 61.787 TL. Ayrıca mutfak enflasyonu aylık %5,55, on iki aylık %74,88 ve yıllık ortalamada %77,55 olarak hesaplandı.

Ancak bu zorlu ekonomik koşulların ortasında Türkiye'de yeni vergilerin yolda olduğu haberleri gündeme bomba gibi düştü. Bakan Şimşek, ^vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya" yönelik vergisel düzenlemeler içeren bir paketin TBMM'ye sunulacağını duyurdu.

Şimşek'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, söz konusu paketin borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını ise ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda bir süreliğine ertelediği belirtildi.

Şimşek şunları kaydetti:

"Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paket yakın zamanda TBMM’ye sunulacak. İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz." 

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi, insanların temel ihtiyaçlarının ve motivasyonlarının bir sıraya konulduğu psikolojik bir teori olarak biliniyor. Bu teori, Abraham Maslow tarafından 1940'larda ortaya atılmıştır ve beş farklı basamaktan oluşur.

En alt basamak, fizyolojik ihtiyaçlar olarak adlandırılır. Bu basamak, insanın hayatta kalabilmesi için temel gıda, su, barınma gibi biyolojik gereksinimlerini içerir. Maslow'a göre, diğer ihtiyaçlar bu temel ihtiyaçların tatmininden sonra ortaya çıkar. Türkiye nüfusunun çoğu, özellikle birkaç yıldır Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağında, ekonomik anlamda adeta yaşam savaşı vermekte.

Bakmadan Geçme