İç güvenlik düzenlemesi TBMM'den geçti

Yasa ile cezai yaptırımlar ve güvenlik güçlerinin yetkileri genişletiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, iç güvenlik alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi kabul edildi. Yasayla birlikte, iç güvenlik politikaları çerçevesinde yapılan değişiklikler, cezai yaptırımlar ve güvenlik güçlerinin yetkilerini genişletiyor.

Yeni düzenlemeye göre, yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara verilecek ceza 96 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, ruhsatsız silah taşıyan, satan veya bulunduranlara verilen hapis cezalarının alt sınırı 2 yıl, üst sınırı ise 4 yıl olarak belirlenerek, cezalar sertleştirildi. Öte yandan, yeterli şüphe durumunda bekçilere kişiyi elle kontrol etme yetkisi verildi.

Dahiliye Memurları Kanunu’nda Değişiklikler

Yasayla, Dahiliye Memurları Kanunu'nda yapılan düzenleme ile kaymakam adaylarının eğitim şartları yeniden belirlendi. Kaymakam adaylarının, belirli bölümlerde lisans eğitimi görmeleri ve kamu yönetimi, hukuk, maliye gibi alanlarda yüksek lisans yapmaları gerekecek.

Birinci sınıf mülki idare amirlerinin belirlenmesi için her yıl en fazla iki kez İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme yapılacak. Ayrıca, birinci sınıf statüsüne yükseltilmeyenler, sonraki değerlendirmelerde tekrar incelenecek.

Emniyet Teşkilatı’nda Yeni Düzenlemeler

Emniyet Genel Müdürlüğü personeline üstün başarı gösterenler için, İçişleri Bakanı tarafından "Emniyet Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası", "Emniyet Şeref Madalyası" ve "Emniyet Üstün Hizmet Madalyası" verilebilecek.

Ayrıca, Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na ilişkin yapılan düzenlemelerle, sandığın mali ve idari yapısı özerk hale getirilecek ve üyelerinin hakları artırılacak.

Ateşli Silahlar ve Bıçaklarla İlgili Yeni Düzenlemeler

Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve gibi önemli parçaları da artık kanun kapsamına alındı. Bu parçaların ülkeye sokulması, yapılması veya taşınması yasa dışı hale getirildi. Ayrıca, ruhsatsız silahı ikinci kez kaybedenlere yalnızca tek bir silah için taşıma izni verilecek ve üçüncü kez kaybedenlerin silah ruhsatları geri alınacak.

Ateşli silahlar ve diğer aletler için getirilen yeni cezalar, yasadışı silah taşıyan ve satanlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası öngörüyor.

Silah Parçalarını Bulundurana Ceza ve Yasa ile Gelen Diğer Düzenlemeler

Yeni düzenlemelere göre, ateşli silahların ana veya balistik önemi taşıyan parçalarını bulundurmak, satın almak ya da taşımak da cezai yaptırımlar gerektirecek. Ateşli silahın namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesi gibi parçalarını bulunduranlar, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca, bu parçaların sayı veya nitelik bakımından vahim olması durumunda ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına kadar çıkabilecek. Ancak, ateşli silahın yalnızca bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin bu parçalardan oluşan silahlarla ev ya da iş yerinde bulundurulması halinde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezası uygulanacak. Eğer silah parçası sayısı düşük seviyede bulunursa, 6 aya kadar hapis cezası ve 30 günden 500 güne kadar adli para cezası verilmesi söz konusu olacak.

Ateşli silah bulundurmak için yapılan ruhsatlandırma ya da ruhsat yenileme işlemlerinin yasalara aykırı yapılması durumunda ise 10 bin lira ile 25 bin lira arasında idari para cezası uygulanacak. Bu kapsamda, nakil izin belgesi almadan silah taşıyanlar da cezai yaptırıma tabi tutulacak.

Araç Kiralama Şirketleri Anlık Bildirim Yapacak

Yeni düzenleme ile, araç kiralama şirketlerinin işletmecileri, kiralanan araçlar ve kiralayanların kimlik bilgilerini anlık olarak yetkililere bildirecek. Bu şirketler, kiralanan araçlarda GPS cihazı bulunduracak ve araçların konum bilgilerini 3 yıl boyunca saklayacak. Bu bilgilerin doğru tutulmaması, bilgisayar sistemlerinin yetkililere bağlanmaması ya da GPS cihazı bulundurulmaması durumunda, araç kiralama şirketlerine 99 bin 896 lira ceza kesilecek. Ayrıca, bu kuralları ihlal eden şirketlerin ruhsatları iptal edilebilecek. 

Sahil Güvenlik ve Jandarma Personeline Madalya

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevlerini üstün başarıyla yerine getiren personele İçişleri Bakanı tarafından çeşitli madalyalar verilecek. Bu madalyalar, "Sahil Güvenlik Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası", "Sahil Güvenlik Şeref Madalyası", "Sahil Güvenlik Üstün Hizmet Madalyası" gibi unvanları içeriyor. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline de aynı şekilde ödüller verilecek. Her iki kurumda da görevde olan personele ilişkin, ceza ve disiplinsizlik durumlarında ise görevden alma düzenlemeleri de yapılacak. 

Dernek Lokallerinin Açılması ve Kapatılması

Anayasa Mahkemesinin kararı gereğince, derneklerin tüzüklerinde belirlenen amaçları gerçekleştirmek için açılacak "lokal" tanımına yeni düzenlemeler ekleniyor. Derneklerin sosyal mekân olarak açacakları lokaller, yalnızca mülki idare amirinin izniyle yapılabilecek. Belirli şartları taşıyan dernekler, tüzüklerine uygun olarak lokal açabilecekler. Ancak çocuk dernekleri, federasyonlar ve konfederasyonlar bu izni alabilecek. Lokallerde denetimler yapılacak ve kanun ihlali durumunda, özellikle kumar oynanması ya da uyuşturucu madde kullanımı gibi fiillerin tespit edilmesi halinde, faaliyetler geçici olarak durdurulabilecek.

Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar ile İlgili Düzenlemeler

Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli subay ve astsubaylara yönelik düzenlemelere bir yenisi ekleniyor. Sözleşmeli astsubayların muvazzaflığa geçişini düzenleyen yeni düzenlemeyle, bu kişilerin eşitsizliğe yol açan durumlar engelleniyor. Aynı şekilde, özel güvenlik görevlisi olabilmek için şartlar da yeniden düzenlendi.

Yabancılara İkamet İzni ve Sınır Dışı Etme Kararı

Yabancıların Türkiye'deki ikamet izni başvuruları ile sınır dışı etme kararları için de yeni bir düzenleme yapıldı. Kısa dönem ikamet izni için taşınmazın niteliği ve değeri İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca, mahkemeye başvuru süreci hızlandırıldı. Sınır dışı etme kararına karşı yapılan başvurular, 7 gün içinde idare mahkemesine yapılacak ve mahkemeler, başvuru sonuçlarını 15 gün içinde kesinleştirecek.

 

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!