Halka arzlar ilgi görmüyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, hisse senedi yatırımcı sayısı 18 Mayıs'ta ki rekor artıştan sonra düşeşe geçti.

Son bir haftada, 25 Mayıs itibarıyla yatırımcı sayısı önceki haftaya göre 46 bin 127 kişi azaldı. Bu, toplam yatırımcı sayısının rekor seviyesinden 8 milyon 614 bin 243'ten 8 milyon 578 bin 116'ya gerilemesine neden oldu.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yatırımcı sayısındaki artışta borsanın olumlu performansının yanı sıra yeni halka arzlar da yatırımcıların piyasaya girişini hızlandırıyor. Ancak, halka arzların ardından gelen kâr satışları, son bir haftada yatırımcı sayısının azalmasına yol açtı. Bu yılın ilk 5 ayında toplam 17 şirket halka açıldı. Ancak halka arzlara olan ilginin azalmaya başladığı bir ortamda, bazı şirketlerin hisse fiyatları halka arz fiyatlarının altına düştü. Bu yıl gerçekleşen 17 halka arzdan altısı Şubat ayında, üçü Mart ayında, biri Nisan ayında ve geri kalan yedisi Mayıs ayında gerçekleşti. Bu yıl halka açılan şirketlerden üçü, halka arz fiyatının altına düşerek yatırımcılarını üzdü. Şubat ayında 119.296 puana ulaşarak rekor kıran halka arz endeksi ise cuma günü itibarıyla 96.895 puana kadar geriledi. Uzmanlar, son dönemde halka arzlardaki kayıpların yatırımcı ilgisini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor.

Bakmadan Geçme