Hacca gideceklere uyarı: 85 bin TL ceza yiyebilirsiniz

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan makamlarının Müslüman ülkelerin her birine binde bir oranında hac kotası verdiğini, Türkiye için bu rakamın 85 bin civarında olduğunu açıkladı.

Hac vizeleri konusunda uyarılar

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, seyahat ve ticari vizelerle hac ibadetinin yapılamayacağı belirtilirken, bazı kişilerin vatandaşların iyi niyetlerini istismar ederek hacca götüreceklerini ve Arafat'a çıkaracaklarını vaat ettiği uyarısında bulunan Bircan, "Hac mevsimi dışında Mekke'ye seyahat veya işçi vizesiyle gidilebilir, ancak hac ibadeti için bu tür vizeler kullanılamaz," dedi.

Hac vizesi dışında gelenler planları sekteye uğratıyor

Bircan, hac ibadetinin yapıldığı Arafat, Mina, Müzdelife ile tavaf alanlarının sınırlı sayıda kişiyi alabileceğini vurguladı. Suudi makamlarının bu bölgelerde izdihamı önlemek için ciddi planlamalar yaptığını belirtti. "Hac vizesi dışında gelenler, bu bölgelerde öngörülemeyen tehlikelere ve ölümle sonuçlanan izdihamlara sebebiyet vererek yapılan planları sekteye uğratmaktadır," dedi. Bu uygulamanın, hacıların kutsal topraklarda mağdur olmamaları ve izdihamın önlenmesi için yerinde ve gerekli bir tedbir olduğunu ifade etti.

Kaçak yollarla hac yapmaya çalışanlar kul hakkına giriyor

Bircan, kaçak yollarla kutsal topraklara gelenlerin, hacıların verdikleri ücrete mukabil sunulan konaklama, servis ve sağlık hizmetlerinden hakları olmadığı halde faydalandığını ve bu durumun kul hakkına girdiğini belirtti. "Hac gibi insanı bütün günahlarından arındırması beklenen bir ibadette kul hakkının hac ibadetine zarar verebileceği unutulmamalıdır," dedi.

Yasa dışı hac uygulamalarıyla mücadele

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hac zamanında hac vizesi dışındaki vizelerle kutsal topraklara girenlerin ülkeden derhal çıkarılacağını ve cezalandırılacağını belirtti. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ise bu tür kural dışı hac ibadeti yapmak isteyenlere 10 bin riyal para cezası uygulanacağını duyurdu. Bircan, Türkiye olarak Suudi makamlarıyla işbirliği içinde olacaklarını ve yasa dışı yollarla hac yapmaya çalışanlarla ilgili her türlü tedbiri alacaklarını söyledi. "İstenmeyen manzaraların olmaması ve devletimizin itibarını zedelememek için yanlış yollara tevessül edilmemelidir," uyarısında bulundu.

Resmi kurumlara güvenin

Bircan, hacı adaylarının Diyanet İşleri Başkanlığı ve resmi sözleşmeli şirketlere güvenmeleri gerektiğini belirterek, "e-Devlet hesaplarındaki bilgilere dikkat edilmeli ve hacca gitme izni olmadan hareket edilmemelidir. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve kutsal topraklarda istenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için uyarımızı yapıyoruz," dedi.

Bakmadan Geçme