• Haberler
  • Aktüel
  • Gezi davasından hükümlü Osman Kavala hapisten mi çıkıyor?

Gezi davasından hükümlü Osman Kavala hapisten mi çıkıyor?

Gezi davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası Yargıtay tarafından onaylanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararları doğrultusunda değerlendirildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala'nın avukatı tarafından 30 Nisan'da verilen dilekçeyi kabul ederek, yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Yargıtay 10. Ceza Dairesi'nin 2006 tarihli içtihat kararlarını gerekçe gösteren mahkeme, bu süreçte İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkan ve bir üyesinin görev almayacağını belirtti.

Yerel mahkeme ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi arasındaki gerilim devam ederken, Kavala'nın yıllar süren tutukluluğu ve AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesi tartışmaları alevlendi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle yaptırım süreci başlattı ve Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Bu süreçte, Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin AİHM kararlarını ısrarla uygulamama tutumuna karşı çıkarak, yargılamanın yenilenmesi talebiyle dilekçe verdi. Talebin reddedilmesinin ardından Zengin, karara itiraz etti ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın içtihatlarına dayanarak talebi kabul etti. Yeni heyet, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal ve Gezi davasında görev almayan iki üye ile oluşturulacak.

Bakmadan Geçme