• Haberler
  • Aktüel
  • Fatih Karahan: Yüksek enflasyona rağmen bankacılık sektörü yüksek kar sağlıyor

Fatih Karahan: Yüksek enflasyona rağmen bankacılık sektörü yüksek kar sağlıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Arap Bankacılık Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Karahan, "Ülkeler arası yerel para birimi ile yapılan ticaretin kısıtlı olması, ekonomileri şoklara karşı kırılgan hale getiriyor. Haziran ayında manşet enflasyonda ciddi bir düşüş bekliyoruz. Sıkı para politikası devam edecek. Türk Lirası'nın reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz" dedi.

Dünya Gazetesinin haberine göre; Karahan'ın konuşması şöyle devam etti:

Mayıs ayında enflasyonun yüzde 75'e ulaşmasını bekliyoruz. Ancak Haziran ayı itibarıyla manşet enflasyonda ciddi bir gerileme bekliyoruz. Aylık enflasyon trendinin aşağı yönlü olmasını bekliyoruz.

Bankacılık sektörü, dezenflasyon sürecinden en fazla fayda sağlayacak sektörlerden biri olacak. Normalleşme süreci ilerledikçe, bankaların bilançolarını yönetmek için daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerekecek. Türk Lirası mevduatının bankacılık sistemindeki payı, 2023 Ağustos ayında yüzde 31'den yüzde 45'e kadar yükseldi.

Sıkılaşmanın bankacılık sektörüne faydalı olacağını düşünüyoruz. Yüksek enflasyon ortamına rağmen, bankacılık sektörü kârlılığını sürdürebiliyor. Türk Lirası mevduatlarında ciddi bir artış gözlemliyoruz.

Katılım bankacılığının büyümesi için daha fazla potansiyel olduğuna inanıyoruz. Katılım bankacılığı büyümesinin Türkiye ekonomisine olumlu etkilerini gözlemliyoruz.

Yaptığımız düzenlemeler, fazla Türk Lirası likiditesinin sterilize edilmesine, Türk Lirası mevduatına geçişin teşvik edilmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine olanak sağlayacak.

Bakmadan Geçme