EYT emeklisine 9 ay sonra iptal şoku

Antalya'nın Kepez ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Taner Baysal, EYT düzenlemesi kapsamında geçen yıl mart ayında emekli olmak için başvuruda bulundu. Başvurusu kabul edilen Baysal, haziran ayından itibaren 7.500 lira olan emekli maaşını almaya başladı. Ancak 9 ay sonra maaşı yatmayınca SGK'ye başvurdu ve maaşının neden kesildiğini öğrendi.

Baysal'a, 1997 yılında tarım sigortası girişi olduğu ve 2.500 lira borcu bulunduğu için maaşının kesildiği, bu nedenle yeniden emeklilik başvurusunda bulunması gerektiği belirtildi. Borcu ödeyip nisan ayında tekrar başvuru yapan Baysal'a, 9 ay boyunca ödenen toplam 101.000 liranın her ay 2.500 lira şeklinde emekli maaşından kesilerek tahsil edileceği söylendi.

Baysal, yaşadığı bu durumu şu sözlerle dile getirdi: "2023 mart ayında EYT düzenlemesiyle başvuru yapıp emekli oldum. 9 ay emekli maaşı aldım. Birkaç ay önce emekli maaşım bir anda kesildi. SGK’ya başvurup sorduğumda borcum olduğu söylendi. O borcu ödedim ancak o an emekli olup olmadığımı bilmiyordum, kafam çok karıştı. Bu durumu maaşım yatmayınca fark ettim. Bunun üzerine gidip görüşünce emekliliğimin iptal edildiğini öğrendim."

Baysal, 1997 yılında tarım sigortasına kayıt yaptırdığını ancak ödeme yapılmadığını, bununla ilgili gerekli ödemeyi yaptığını ve bunu bildirdiğini söyledi. Ancak tekrar emeklilik başvurusu yapması gerektiği kendisine bildirildi. Öncesinde 6.150 günü olduğunu belirten Baysal, o zaman da emekliliği hak ettiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme