Engelli memur ataması ne zaman yapılacak?
Açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'tan geldi.
Kadınların ve engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü bir şekilde entegre olmalarını sağlamak amacıyla iki Bakanlık bir protokol imzaladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, Kadınların ve Engelli Bireylerin Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü İmza Töreni gerçekleştirildi.
Törende açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, önümüzdeki aylarda kamuya engelli memur yerleştirmesi yapılacağını duyurdu. Bakan Göktaş, 2022 ve 2024 EKPSS sonuçları ile kamu kurumlarının talepleri doğrultusunda engelli bireylerin kamuya yerleştirileceğini belirtti.
Göktaş, kadınların ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını artırmak için uzun vadeli politikalar geliştirdiklerini ifade etti. Bu bağlamda, kadınların ekonomik hayatta daha fazla temsil edilmeleri ve engelli bireylerin istihdam süreçlerine daha aktif bir şekilde dahil olmalarını sağlamak amacıyla çeşitli projeler yürütüldüğünü belirtti.
Bakan Göktaş ayrıca, engelli bireyler için korumalı iş yerlerinde bu yıl 2,6 milyon lira ödeme yapıldığını ve her engelli için aylık 5 bin 7 lira teşvik sağlandığını kaydetti. Ayrıca, 2002 yılından bu yana kamuda engelli istihdamında 12 kat artış sağlandığını ve toplamda 70 bin 878 engellinin kamuya yerleştirildiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, engelli çalıştırma yükümlülüğüne yönelik olarak, işverenlerin bu yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin sürekli takip edileceği yeni bir çalışan bildirim sisteminin hayata geçirileceğini belirtti. Bu sistem ile işverenler, engelli istihdamını sürekli olarak raporlayacak ve denetlenecek.
Kadın istihdamını artırmak amacıyla hazırlanan İş Pozitif Programı ile kadınların iş gücüne daha fazla katılımı sağlanırken, kadın girişimciliğini destekleyen projeler de devam ediyor. Bakanlık, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile işbirliği yaparak, kooperatiflere proje hazırlama ve uygulama eğitimleri veriyor. Ayrıca, kadın girişimcilerin e-ticaret alanındaki faaliyetlerini artırmaları ve esnek çalışma imkanlarını genişletmeleri sağlanıyor.
Bakan Göktaş, tüm bu çalışmaların amacının kadınların ve engelli bireylerin toplumsal hayatta daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamak ve fırsat eşitliği yaratmak olduğunu ifade etti. 81 ilde Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri’ni yaygınlaştırmak için SPK ile protokol imzalandığını ve bu çalışmaya devam edileceğini belirtti.