Enflasyon sadece dirileri değil ölüleri de vurdu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, nisan ayı enflasyonu yıllık yüzde 69,80 oldu. Hissedilen enflasyon ise daha yüksek. Hayat pahalılığı, giyimden gıdaya, ulaşımdan barınmaya kadar hemen her alana etki ederken, ölüm maliyetleri de önemli ölçüde arttı.

Mezar Yeri ve Defin Maliyetlerindeki Artış

Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre, mezar yeri, mezar taşı, gassal ve kefenleme maliyetlerinin yanı sıra taziye yemekleri gibi ek masraflar da eklendiğinde, yakınını kaybeden aileler hem acılarını hem de maddi yüklerini taşımak zorunda kalıyor. İstanbul’da 2024 yılında en ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu. 2023 yılında ise fiyatlar 2 bin 900 TL ile 45 bin 260 TL arasında değişiklik gösteriyordu.

Şehirlerdeki Mezar Yeri Ücretleri

Belediyelerin resmi internet sitelerinden edinilen bilgilere göre mezar yerleri ücretleri şu şekilde:

  • Adana: 900 TL ile 2 bin TL arasında
  • Bursa: 2 bin TL ile 26 bin TL arasında
  • Trabzon: 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında
  • Kayseri: 400 TL ile 17 bin TL arasında

Mezar Taşı Maliyetleri

Mermerden yapılma bir mezarın fiyatı 15 bin TL’den başlıyor. Kullanılan malzemenin ve işçiliğin etkisiyle bu rakam 150 bin TL’nin de üstüne çıkabiliyor. Mezar yapımında granit, ahlat taşı ve metal gibi malzemeler de kullanılabiliyor, bu da maliyetleri daha da artırıyor.

Ölüm Maliyetlerindeki Artış

Hayat pahalılığı, ölüm maliyetlerini de önemli ölçüde artırdı. Mezarlık, mezar taşı, gassal ve kefenleme gibi temel hizmetler, taziye yemekleri gibi ek masraflarla birleştiğinde, yakınını kaybeden aileler maddi anlamda da büyük bir yük altına giriyor. Enflasyonun ve hayat pahalılığının her alanda olduğu gibi bu alanda da ciddi etkileri olduğu gözlemleniyor.

Bakmadan Geçme