• Haberler
  • Emekli
  • Emeklilik dilekçesi haziranda mı temmuz da mı verilmeli?

Emeklilik dilekçesi haziranda mı temmuz da mı verilmeli?

Emeklilik dilekçesini haziran veya temmuz ayında vermek, emekli maaşı miktarını değiştirir mi? Emekli ikramiyesini etkiler mi? Sorunun cevabı haberimizde.

Emeklilik dilekçesini haziran veya temmuz ayında vermek, emekli maaşı miktarını değiştirmez. Ancak, brüt ücreti 35.058 TL'nin üzerinde olan SSK'lılar için kıdem tazminatını ve memurlar için emekli ikramiyesini etkileyebilir. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, okurlarının bu konudaki sorularını yanıtladı...

 Emeklilik dilekçesini hangi ayda vermeli?

Okur Zafer U, aşağıdaki soruyu yöneltti:

"Emekliliğe 6 Haziran 2024'te hak kazanacağım. Şu an çalıştığım işyerinde yaklaşık 12 yıldır görev yapıyorum ve tazminatımı 35.058 TL tavanından alabiliyorum. Öğrenmek istediğim, temmuz ayını bekleyip zamlı kıdem tazminatı mı almak yoksa 6 Haziran'da dilekçemi verip emekli maaşı mı almak daha mantıklı olur? Şu an e-Devlet’te görünen emekli maaşı, temmuz ayında yapılacak zamla artar mı, yoksa haziranda emekli olmadığım için temmuz zammından faydalanamaz mıyım? Temmuz ayında yapılacak zam, mevcut emeklilik hesaplamama nasıl yansır?"

Ahmet Kıvanç, soruya yanıt olarak şu bilgileri aktardı.

Emeklilik dilekçesinin zamanlaması emekli maaşı ve kıdem tazminatı üzerinde etkili olabilir. SSK ve BAĞ-KUR’lular, emeklilik dilekçelerini yılın hangi ayında verirlerse versinler, o yılın ocak ve temmuz aylarında yapılan zamdan faydalanırlar. 1 Ocak-30 Haziran arasında dilekçe verenlerin maaşları ocak zammı dahil olarak bağlanır ve temmuz ayındaki 6 aylık enflasyon farkı ve ilave zamdan da yararlanırlar.

Emeklilik dilekçesini 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında veren SSK ve BAĞ-KUR’luların maaşları da ocak ve temmuz zamları yansıtılarak hesaplanır.

Kıdem tazminatı ve emekli maaşı

Emekli maaşı tutarı açısından dilekçenin haziran veya temmuz ayında verilmesi arasında bir fark yoktur. Ancak temmuzda dilekçe verilirse maaş bir ay geç bağlanır.

Kıdem tazminatı tavanının temmuz ayında yaklaşık yüzde 20 artması bekleniyor. Bu durumda tavan, temmuzda yaklaşık 42.000 TL'ye çıkacak. Kıdem tazminatında brüt ücret esas alınır. Brüt ücretiniz 42.000 TL veya üzerindeyse, kıdem tazminatınız her yıl için yaklaşık 7.000 TL artar, bu da 12 yıl için 84.000 TL fark yaratır. Brüt ücretiniz 35.058 TL ile 42.000 TL arasında ise kıdem tazminatınız daha az artar.

E-Devlet'te şu an gördüğünüz emekli maaşı temmuz ayında yaklaşık yüzde 25 oranında artacak. Dilekçeyi bir ay geç vermekle kaybedeceğiniz tutarı, kıdem tazminatı tavanındaki artıştan kazanacağınız tutarla karşılaştırarak kararınızı verebilirsiniz.

Memurlar için durum

Aynı durum memurlar için de geçerlidir. Memurların emekli ikramiyesi, dilekçeyi verdikleri tarihteki maaş katsayısına göre hesaplanır. Dilekçeyi haziran veya temmuzda vermek emekli maaşını etkilemez. Ancak memurlar, dilekçeyi 14 Temmuz yerine 15 Temmuz veya daha sonra verirlerse, emekli ikramiyeleri yaklaşık yüzde 20 daha fazla olur.

Bakmadan Geçme