• Haberler
  • Emekli
  • Emekliler ve asgari ücretliler açlık sınırının altında kaldı

Emekliler ve asgari ücretliler açlık sınırının altında kaldı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken gıda harcamaları ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hesaplanan açlık-yoksulluk sınırları açıklandı.

Ülkedeki ekonomik kriz sürecinin etkisiyle açlık ve yoksulluk sınırları her geçen gün artmaya devam ediyor. Mayıs ayında açlık sınırı bir önceki aya göre 36 lira yükselerek 19 bin 926 liraya ulaşırken, yoksulluk sınırı ise 1.148 lira artarak 59 bin 353 liraya çıktı. Son bir yılda açlık sınırı 8 bin 116 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 201 lira artış kaydetti.

Mayıs ayında, dört kişilik bir ailenin gıda dışı ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcama tutarı 39 bin 426 liraya yükseldi. Bu tutar, bir önceki aya göre 1.110 lira artış gösterdi. Giyim ve ayakkabı harcamaları bin 785 liraya, barınma harcamaları (kira dâhil) 8 bin 877 liraya, ev eşyası harcamaları 5 bin 107 liraya, sağlık harcamaları 1.645 liraya, ulaştırma harcamaları 12 bin 323 liraya yükseldi. Ayrıca, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim, tatil-otel ve çeşitli mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar da arttı.

Açlık sınırının belirlenmesinde dikkate alınan gıda harcamaları da önemli bir artış gösterdi. Mayıs ayında, et, balık, yumurta gibi protein kaynaklarına yapılması gereken harcama tutarı 5 bin 995 liraya çıkarken, meyve ve sebze harcamaları da arttı. Ancak kuru bakliyat harcamalarında bir değişiklik olmazken, süt, yoğurt, peynir gibi ürünler için yapılan harcamalar önemli ölçüde arttı.

Sonuç olarak, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırlarındaki artışlar, toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkiliyor. Açıklanan veriler, ekonomik dengesizliklerin acil çözüm gerektirdiğini gösteriyor ve sosyal yardım politikalarının güçlendirilmesi için bir çağrı niteliği taşıyor. Emeklilerin yüzde 60'ı 10 bin TL maaş aldığına göre, emeklilerin önemli bir kısmı açlık sınırının altında yaşıyor. Yaklaşık 6,5 milyon çalışan da asgari ücretli olarak değerlendirilirse, en az 20 milyona yakın emekli ve asgari ücretlinin açlık sınırı içinde kaldığı görülüyor.

Bakmadan Geçme