Emekli zammı için bu rakam ilk kez konuşuluyor

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'dan çarpıcı bir değerlendirme geldi.

Emekliler, Temmuz ayında alacakları zammı heyecanla bekliyor. Milyonlarca emeklinin maaşında refah artışı yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken, Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'dan çarpıcı bir değerlendirme geldi. Bayram, en düşük emekli maaşının yüzde 50 zamla 15 bin TL olmasını beklediğini ifade etti.

 Emeklinin Yüzde 22,72'lik Zammı Garanti

Enflasyon oranlarının belirlenmesi, emeklilerin maaş zamlarını doğrudan etkiliyor. Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayında yüzde 4,53, Mart ayında yüzde 3,16, Nisan ayında yüzde 3,18 ve Mayıs ayında yüzde 3,37 olarak gelen enflasyon oranlarıyla birlikte 5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Buna göre, emekliler şimdiden yüzde 22,72 oranında zammı garantiledi. Kesin zam oranı ise Haziran enflasyonunun açıklanmasıyla belli olacak.

Yüzde 50 Zam Beklentisi

Emekliler, refah artışı yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Henüz resmi bir açıklama gelmemişken, Muhammet Bayram'ın değerlendirmesi dikkat çekti. Bayram, en düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılmasını beklediğini belirtti.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Milliyet'e konuşan Bayram, en düşük emekli maaşının yüzde 50 artışla 15 bin TL civarına yükselmesini beklediğini söyledi. Bayram, "Her dönem için kök maaşlara bir düzenleme bekleniyor. En düşük emekli maaşı ve kök maaş tartışması yapılıyor. Bunun son bulması adına en düşük emekli maaşı kök maaşa sabitlenirse hem asgari ücretle aradaki makas kapanmış olur, hem de bu tartışmaları yaşamamış oluruz," dedi.

 Kök Maaş En Düşük Maaşa Eşitlenir mi?

Bayram, kök maaşın en düşük maaşa eşitlenmesi gerektiğini savunuyor. "Hedeflenen enflasyona göre bir maaş zammı yapılması düşünülüyor. Eğer hedeflenen enflasyona göre yapılacaksa bu, enflasyon beklentilerini çıpalar. Kişiler ne kadar maaş alacaklarını bilirlerse yarının ihtiyacını bugünden almazlar. Bununla birlikte enflasyon daha fazla artmaz," ifadelerini kullandı.

Emekliler, Temmuz ayında açıklanacak zam oranını merakla beklerken, refah artışı ve kök maaş düzenlemelerinin gündeme gelmesi, emekli maaşlarında köklü değişikliklerin habercisi olabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yapacağı resmi açıklamalar, milyonlarca emeklinin maaşlarının ne kadar artacağını netleştirecek.

Bakmadan Geçme