Elektriğe zam mı var?

Elektrik dağıtım şirketleri zam istiyor. Enflasyon dolayısı ile zammın Temmuz ayına ötelendiği ifade ediliyor. Elektriğe yüzde 100'den fazla zam yapılacak mı?

Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerini temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Erdeniz, Türkiye'de elektrik tüketiminin yaklaşık yarısının sübvansiyonlu tarifeden alındığını belirterek, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de hanelerin ve küçük işletmelerin tükettiği elektrik sübvansiyonlu tarifeden satılıyor. Elder'in verdiği bilgiye göre geçen yıl hükümetin sübvansiyon harcaması 120 milyar lirayı buldu.

Elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğini kaydeden Erdeniz, "Sürdürülebilir olmayan fiyat politikaları karşılığında bu yıl devletin 5,7 milyar dolar seviyesinde bir sübvansiyon ihtiyacı olacağını öngörüyoruz... (fiyatların) bu seviyelerde enerji arz güvenliğini tehdit etmemesi için gerçek maliyet bazlı fiyatlama politikasına geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İlk altı aylık enflasyon oranının yüksek çıkmaması için elektrik zammının Temmuz ayına ötelendiği, Temmuz ayında da yüzde 100'den fazla zammın olacağı ifade ediliyor.

Bakmadan Geçme