Dünya Su Konseyi kurulmalı çağrısı

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi Mavi İklim Yeşil Dünya Tüketici Hareketi Derneği (MİYED) Genel Başkanı Bingül Ceviz, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi Mavi İklim Yeşil Dünya Tüketici Hareketi Derneği (MİYED) Genel Başkanı Bingül Ceviz, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Ceviz, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde dünya genelindeki su sorunlarına çözüm üretebilecek bir örgütlenmenin zorunlu olduğunu belirtti.

1992 yılında Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı tarafından Dünya Su Günü olarak ilan edilen 22 Mart'ın önemine değinen Ceviz, suyun yaşamın temeli olduğunu vurguladı. İnsan bedeninin büyük bir kısmının su olduğunu hatırlatan Ceviz, dünyanın yüzde 71'inin su ile kaplı olduğunu dile getirdi.

Ancak iklim değişikliği gibi nedenlerle suyun azaldığını, dolayısıyla adil ve sağlıklı suya erişimin giderek zorlaştığını ifade eden Ceviz, su kaynakları üzerindeki sıcak savaşların temel motivasyonunun tatlı su kaynaklarına sahip olma isteği olduğunu bildirdi.

Ceviz, sağlıklı ve içilebilir suya adil şekilde erişimin bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak bu hakkın dünya genelinde sağlanması gerektiğini dile getirdi. Ceviz bazı coğrafyalarda suya erişimin imkansız olduğunu ve bu durumun dünya barışını tehdit ettiğini ifade etti.

Bu çerçevede, MİYED olarak 2024 Dünya Su Günü'nde su tüketim alışkanlıklarının tasarruf ilkesi çerçevesinde oluşturulması çağrısında bulunduklarını belirten Ceviz, daha da önemlisi BM bünyesinde Dünya Su Konseyi'nin kurulması gerektiğini bildirdi. Bu konseyin, tatlı suya adil erişimin önündeki engelleri kaldırmak için üye devletler üzerinde yaptırım gücü olabileceğini ve gerekli çalışmaları yapabileceğini ifade etti.

.

Bakmadan Geçme