• Haberler
  • Emekli
  • Büyük Emekli Mitingi bugün Ankara'da gerçekleştiriliyor

Büyük Emekli Mitingi bugün Ankara'da gerçekleştiriliyor

Temmuz zammına kısa bir süre kala emekliler, taleplerini dile getirmek amacıyla Ankara'da buluşacaklar. Peki, Büyük Emekli Mitingi nerede, ne zaman ve saat kaçta?

Emekli maaşlarına yapılacak zam, önümüzdeki günlerde açıklanacak enflasyon rakamlarının ardından netleşecek. Mayıs ve haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte zam oranı belirginleşecek. Temmuz zammına kısa bir süre kala emekliler, taleplerini dile getirmek amacıyla Ankara’da buluşacaklar. Peki, Büyük Emekli Mitingi nerede, ne zaman ve saat kaçta?

Emekli Maaş Zammı ve Enflasyon Oranları

Yılbaşında yapılan emekli zammı sonrası en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükseltilmişti. Yılın ikinci zammı temmuz ayında yapılacak. Mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından emeklilerin hak edeceği zam oranı ortaya çıkacak. Bu orana ilave olarak refah payı da eklenebilecek.

Büyük Emekli Mitingi Detayları

Temmuz ayında yapılacak zam öncesinde emekliler, taleplerini dile getirmek için Ankara’da toplanma kararı aldı. Büyük Emekli Mitingi adıyla yapılacak bu büyük buluşmaya ilişkin detaylar belli oldu. CHP yetkilileri, 3 gün önce yaptıkları açıklamada, emeklilerin taleplerine destek vereceklerini belirttiler.

Büyük Emekli Mitingi Saat Kaçta?

Büyük Emekli Mitingi, 26 Mayıs 2024 Pazar günü saat 14.00’te başlayacak. Miting, Ankara’daki Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Emekliler, bu önemli etkinlikte bir araya gelerek taleplerini yetkililere duyurmayı hedefliyor.

CHP'den mitinge çağrı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, partasinin 26 Mayıs Pazar günü Tandoğan Meydanı'nda yapacağı emekli mitingi için çağrıda bulunmuştu. Bulut, "22 yıl içerisinde fakirleştirilen bir toplum var ama bugün açlık sınırında yaşamlarıyla mücadele etmeye çalışıyorlar. 10 bin lira aylık demek, 'Bu ülkede sen aç kal kardeşim' demek. Emekli mitingimizi Ankara Tandoğan'da Pazar günü saat 14.00'te gerçekleştireceğiz. Bugün içinde bulundukları duruma itiraz eden emekliler, onların yakınları, bu konuda hassasiyet yaşayan herkesi bu mitinge davet ediyoruz" 

Burhanettin Bulut, emeklilerin aldıkları aylıkların bir beka sorunu olduğunu ve 22 yıl içerisinde fakirleştirilen bir toplumun bugün açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiğini belirmişti. Bulut, 10 bin lira aylığın bu ülkede aç kalmak anlamına geldiğini söyledi. Hükümetin iktidara geldiği dönemde asgari ücretin bir buçuk katı olan en düşük emekli maaşının, bugünkü rakamlarla 26 bin lira olması gerektiğini, ancak emeklilerin 10 bin liraya mahkum edildiğini vurguladı. Bu nedenle, emekli mitinginin Ankara Tandoğan'da Pazar günü saat 14.00'te gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Bulut, 10 bin lira aylığa mahkum edilen emeklilerin sadece bir partiye oy veren kesim olmadığını, her görüşten emeklilerin bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle tüm sivil örgütleri, STK'ları ve emekçi kesimin mitinge davet edildiğini söyledi. Mitingde insanca yaşam talebi, en az asgari ücret tutarında bir emekli aylığı talebi dile getirilecek.

Son 5 yılda huzurevinde yatan emekli sayısının yüzde 41 oranında arttığını belirten Bulut, emeklilerin torunlarına harçlık veremez, kahveye gidemez ve toplum içerisine çıkamaz hale geldiğini söyledi. Bu nedenle herkesi hassasiyetle mitinge davet etti.

'Önce sarayın bütçesinden kıssınlar'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, "KYK yurtlarının yaz döneminde 1 aylık süreyle ücretsiz şekilde emeklilerin kullanımına açılacağını" duyurmasını değerlendiren Bulut, bu durumu iktidarın bir komikliği olarak nitelendirmişti. Emeklilere bir kaynak ayırılacaksa önce sarayın bütçesinden kısılması gerektiğini belirtti. 2023 Nisan'daki harcamayla 2024 Nisan ayındaki harcamaların tam 8 kat arttığını, otoyollara yapılan zamların da aynı şekilde olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanının emeklilere 5 bin lira ikramiye vereceğini vaat ettiğini ancak bu vaadini yerine getiremediğini, sadece 3 bin lira verebildiğini ifade etti. Bulut, önce kendilerinden kısarak emeklilere verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Bakmadan Geçme