• Haberler
  • Emekli
  • Bayramdan sonra 50 binden fazla emeklinin maaşı kesilecek

Bayramdan sonra 50 binden fazla emeklinin maaşı kesilecek

Artan şikayetler üzerine yapılan incelemeler sonucunda usulsüz emeklilik hakkı elde edenlerin maaşlarının kesildiği belirtildi.

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kurban Bayramı'ndan sonra yaklaşık 50 bin kişinin maaşlarının yatmayacağını duyurdu. SGK yetkilileri, artan şikayetler üzerine yapılan incelemeler sonucunda usulsüz emeklilik hakkı elde edenlerin maaşlarının kesildiğini bildirdi.

Yeniçağ gazetesinin haberine göre, SGK müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda, 2023 yılı içerisinde usulsüzlük yaptığı belirlenen 50 binden fazla emeklinin maaşı kesildi ve haklarında yasal işlem başlatıldı. Bu kapsamda, geçmişte sahte sigortalarla prim gün sayısını tamamlayarak emekli olan kişilerin dosyaları incelemeye alınıyor.

Sahte sigortalar, herhangi bir işte çalışmadıkları halde çalışıyormuş gibi gösterilip prim ödeyen kişilerin sistemde usulsüz şekilde yer almasını sağlıyor. Bu usulsüzlükler belirlendiğinde, ilk olarak emekli maaşı kesiliyor ve önceki ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi isteniyor. 

SGK yetkilileri, geri ödenecek miktarın kişiden kişiye değiştiğini, bazı durumlarda bu rakamın 500 bin TL'ye kadar çıkabildiğini açıkladı. Ödeme yapamayan emekliler için ise icra yoluyla tahsilat işlemleri başlatılıyor. Sahte sigortalılık süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor ve yeniden emekli olmak isteyen kişilerin eksik prim günlerini tamamlaması gerekiyor.

Bakmadan Geçme