• Haberler
  • Memur
  • Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Firari sanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine gözaltına alınan üç emniyet görevlisi adliyeye sevk edildi.

Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan yedi şüpheliden üçünün emniyetteki işlemleri tamamlandı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan bu üç emniyet görevlisi, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirildi ve soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade vermeye başladı. Diğer şüphelilerin ifadelerinin alınmasına yönelik işlemler ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde devam ediyor. İşlemleri tamamlanan diğer şüphelilerin de adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Kaplan, 7 Eylül 2023'te Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yurt dışına kaçmaya çalışırken gözaltına alınmıştı. Hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kasten yaralama" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yakalama kararı bulunan Kaplan, 12 Eylül'de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan diğer 28 kişiden 13'ü tutuklanırken, 15 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 17 Ocak'ta Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten adam öldürme", "nitelikli kasten adam öldürme", "kasten yaralama", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve "suçluyu kayırma" suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi. Soruşturmada adı geçen 26 şüpheli hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Ankara'da Ayhan Bora Kaplan soruşturması sonrası ortaya atılan bazı iddialar çerçevesinde ön soruşturma başlatıldı. Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan müfettiş raporu sonrası açığa alındı. İçişleri Bakanlığı, sosyal medyada yer alan iddiaların açıklığa kavuşturulabilmesi için mülkiye müfettişlerince soruşturma başlatıldığını ve ilgili emniyet yetkililerinin görevlerinden uzaklaştırıldığını açıkladı.

 

Bakmadan Geçme