• Haberler
  • Aktüel
  • Asgari kurumlar vergisi nedir? Bütün kurumlar ödeyecek mi?

Asgari kurumlar vergisi nedir? Bütün kurumlar ödeyecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan asgari kurumlar vergisinin ayrıntıları netleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan asgari kurumlar vergisinin ayrıntıları netleşti. Bakan Şimşek'in üzerinde çalıştıklarını belirttiği bu yeni düzenlemeye göre, şirketlerin ölçekleri ne olursa olsun, kar ya da zarar durumuna bakılmaksızın yüzde 10 ila yüzde 15 arasında bir asgari kurumlar vergisi uygulanacak.

Mevcut Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 'istisnalar' başlıklı 5. maddesinde yer alan yaklaşık 30 adet istisnanın kaldırılması planlanıyor. Bu düzenleme, yararlanılan istisna tutarına bakılmaksızın her şirketin yüzde 10 veya yüzde 15 oranında asgari vergi ödemesini gerektirecek. Bu sayede her istisna için ayrı düzenleme yapma zorunluluğu da ortadan kalkacak.

Ayrıca, çok uluslu şirketler de bu düzenlemeden etkilenecek. Bakan Şimşek'in bahsettiği küresel asgari kurumlar vergisi, şirketlerin vergi kaçınmak amacıyla merkezlerini düşük vergi oranlarına sahip ülkelere taşımalarının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, küresel cirosu 750 milyon avro ve üzerinde olan şirketler, faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki vergi oranları ne olursa olsun, yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olacak.

Bu düzenleme ile vergi istisnaları azaltılarak, daha geniş bir vergi tabanı oluşturulması amaçlanıyor. Hem yerel hem de çok uluslu şirketler, yeni asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla daha fazla vergi yükümlülüğü altına girecekler.

Bakmadan Geçme