9. Yargı Paketi'nin detayları ortaya çıktı

Ceza İnfaz Sistemi'nde önemli değişiklikler öngören 9. Yargı Paketi'nin detayları ortaya çıktı.

Ceza İnfaz Sistemi'nde önemli değişiklikler öngören 9. Yargı Paketi'nin detayları belli oldu. 23 farklı kanunu ve 3 kanun hükmünde kararnamedeki düzenlemeleri içeren 60 maddelik paketin ayrıntılarına TRT Haber ulaştı.

Pakette yer alan düzenlemelerin başında cezasızlık algısının ortadan kaldırılması geliyor. "Yapanın yanına kar kaldı" algısını önlemek amacıyla toplumda düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan cezasızlık algısının da sona erdirilmesi hedefleniyor.

TMSF'nin kayyum atama yetkisi de pakette uzatılacak konular arasında. Terör örgütlerinin finansmanına yönelik olarak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda TMSF kayyum olarak atanabilecek. Bu atama süresi 5 yıl olarak belirlenmiş.

Ayrıca, yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerini önlemeye yönelik yeni yasal düzenlemeler de paket kapsamında yer alacak. Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulması sağlanacak.

Ceza infaz sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili de düzenlemeler içeren pakette, ikinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, ceza adaletinin sağlanması ve suçun işlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Uzlaşma görüşmeleri ve noterliğe ilişkin düzenlemeler de paketin önemli unsurlarından. Uzlaşma görüşmelerinde tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilmesi sağlanacak. Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışma düzenlemesi getirilecek ve noterlik ücret tarifesi yeniden düzenlenecek.

9. Yargı Paketi'nin detayları, ceza infaz sistemi ve adaletin sağlanması üzerine önemli adımlar içeriyor. Bu düzenlemelerin yasalaşmasıyla birlikte, adalet sistemindeki bazı sorunlara çözüm getirilmesi hedefleniyor.

Bakmadan Geçme