• Haberler
  • Emekli
  • '6 yılda emeklinin sofrasından tam 18 kilo kıymayı çaldılar'

'6 yılda emeklinin sofrasından tam 18 kilo kıymayı çaldılar'

CHP lideri Özgür Özel emeklilere seslendi: 'Özgür Efendi emeklileri tahrik ediyor' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cevabı sandıkta sen ver Memduh amca

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kırklareli’nde halk buluşmasında yaptığı konuşmada emeklilere mesaj verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Özel, “AKP’ye oy veren Memduh amca sana sesleniyorum. Eğer Tayyip Bey’in dediği gibi sıkıntın yoksa ona oy ver. Canın sağ olsun, ellerinden öpüyorum. Sıkıntın varsa, ‘Özgür Efendi emeklileri tahrik ediyor’ diyen Tayyip Erdoğan’a bu sefer cevabı sandıkta sen ver Memduh amca, sen ver” diye konuştu.

Özel, emeklilere ilişkin şunları kaydetti:

“Erdoğan’la kavgayı emekliler, yoksullar için yapacağım"

“Bugünlerde Tayyip Erdoğan bizimle kavga etmek istiyor, bizimle kavga edecek bahaneler arıyor. Kendisi güya, sözde çok milli, herkes gayri milli. Ağzına geleni söylüyor, bizimle kavga etmek istiyor. Efendim, sabah kalkıyor. Her ürüne zam, zam, zam. Akşam oluyor, televizyona çıkıyor, dem, dem, dem. Ben Tayyip Erdoğan’ı demli çayı ile baş başa bırakıyorum. Onunla kavga edecek miyim? Edeceğim ama onunla kavgayı onun dediği yerde yapmayacağım. Onunla kavgayı emekliler için yapacağım, esnaflar, işsizler, yoksullar için yapacağım. Tayyip Erdoğan iktidara geldiğinde, 3 Kasım 2002’de en düşük emekli maaşı, 1,5 asgari ücretti. Bugün asgari ücret 17 bin lira. Basit bir hesapla en düşük emekli maaşının 25-26 bin lira olması gerekir. Oysa bugün en düşük emekli maaşı 10 bin lira. Tayyip Erdoğan geldiğinde bir emekli en düşük emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alabiliyordu, bugün en düşük emekli maaşı alan 10 bin lira. Sadece 2,5 çeyrek altın alıyor. Yani geldiği günden bugüne kadar Tayyip Erdoğan, emeklinin cebine elini sokup, emeklinin cebinden, kesesinde, mutfağından, buzdolabından 5,5 çeyrek altını çalmıştır. Elbette seninle kavga edeceğim. Emeklinin hakkını sende bırakmayacağım. Bütün emeklilere sesleniyorum, sendikalaşmak, hak aramak hepinizin Anayasal güvencesidir. Bu birilerine inat hepiniz emekli sendikalarına gidiniz, üye olunuz, mücadele ediniz, hakkınızı arayınız, biz hep birlikte sizin yanınızdayız, arkanızdayız.”

"6 yılda emeklinin sofrasından tam 18 kilo kıymayı çaldılar"

“2018’de emekli ikramiyesi olarak verilen bin lira ile o gün 24 kilo kıyma alıyordu, o bin lirayı 3 sene sonra 2 bin lira yaptılar. Bu sene 5 bin yapacağız diye söz verip, 3 bin lirada bıraktılar. Bakın, ilk kez 2018’de emeklinin bayram ikramiyesi bin lira, 24 kilo kıyma alırken şu anda 3 bin lira sadece 6 kilo kıyma alabiliyor. Yani 2018’den bugüne 6 yılda emeklinin sofrasından, buzdolabından, kursağından 
tam 18 kilo kıymayı çaldılar, sadece emekli ikramiyesi ile. Emekli hakkını yiyenden, 31 Mart’ta hesap soracak mı? Eğer 31 Mart’ta emekliler, emekçiler, esnaflar, çiftçiler, yoksullar hesap sorarlarsa her şey mümkün. Yok, bırakırlar ne hali varsa görsün derlerse 1 Nisan tarihinden itibaren, acı reçeteyi içireceğiz diyorlar. Kemerleri sıktıracağız, sıkı para politikası uygulayacağız. Bakın 1 Nisan olduysa, Tayyip Erdoğan dersini almadıysa, sen ona sarı kartı göstermediysen, kırmızı ışığı yakmadıysan, sen ona hakkımı yiyemezsin demediysen yapacak bir şey yok. O acı reçete boğazını da yakar, mideni de deler. Ama ona ‘dur’ demek için 1 Nisan’ın ertesi günü yapacak bir şey yok. Bir şey yapacaksan, 1 Nisan’dan bir gün sonra değil bir gün önce yapacaksın, 31 Mart’ta sandıkta yapacaksın. Hesabı soracaksın, hesabı soracaksın.”

“İvan sınırı geçiyor, İrfan amca ayın sonunu getiremiyor"

“Bakın 200 lira ilk çıktığında 2009’da 131 dolardı. Bugün 200 lira kaç para, 6 dolar. Nereden nereye geldi? 139 dolar düştü 6 dolara. Bunu en iyi bilenlerden birisiniz. Biz dolar hesabı biliyoruz ama siz Kırklarelililer, Edirneliler leva hesabı biliyorsunuz. Bir zamanlar bizim para levadan değerliydi, öyle mi? Bizim para orada çok para ediyordu, şimdi 1 leva 17,5 lira ediyor. Bulgar geliyor, parayı bozduruyor, harca harca bitmiyor. Sakın yanlış anlamayın, gelmesin demiyoruz. Ya o da gelmese. Sizde para yok. Esnaf ne yapacak? Emeklide para yok, çalışanda para yok, hiç kimsede para yok, hiç olmazsa Bulgar geliyor, hiç olmazsa esnafa faydası oluyor. Ama bir yandan da şunu düşünün. İvan geliyor, sınırı geçiyor. Parayı harcıyor, gününü gün ediyor. İrfan amca ne yapıyor? İrfan amca ayın sonunu getiremiyor, İrfan amca’yı bu hallere düşürenlere yazıklar olsun. Yazıklar olsun. Sıkıntı sadece emeklide değil. Herkesin ayrı sıkıntısı var ama Tayyip Erdoğan diyor ki, eğer emekliye bu istediklerini verirsem. Geçen sefer şöyle söylemiş, ‘emeklinin sıkıntısı yoktu, onları Özgür Efendi tahrik ediyor’ diyor. Emekliler bir el kaldırır mı? Şu hale bir bak. Sadece 10 bin lira alanlar el kaldırsın. Neredeyse yüzde 70’i her zaman bu durumda, her meydanda. Şimdi ben buradan açık çağrı yapıyorum, açık çağrı. Eğer emekliler halinden memnunsa ama emekliler siz Türkiye’nin en büyük partisi olabilirsiniz. Emekli partisi. Gelin bu sene 31 Mart’ta bütün emekliler hep birlikte davransın. Ben razıyım, CHP’li emekliler, AKP ve MHP’lilerle birlikte davransın. Ben razıyım, Türkiye’nin bütün emeklileri birlikte davransınlar. Buradan Tayyip Erdoğan’a teklifte bulunuyorum. Hodri meydan eğer emekliler halinden memnunsa, geçim sıkıntısı yoksa onları ben tahrik ediyorsam sana oy versinler ama emekliler eğer ayın sonunu getiremiyorsa, emekliler o para ile çarşı, pazarı gezip fileyi dolduramıyorsa, karnını doyuramıyorsa, torunun yüzünü güldüremiyorsa o zaman bütün emekliler bize oy versinler. Var mısın, yok musun? Hodri meydan. AKP’ye oy veren amca sana sesleniyorum. Eğer Tayyip Bey’in dediği gibi sıkıntın yoksa ona oy ver. Canın sağ olsun, ellerinden öpüyorum. Sıkıntın varsa, ‘Özgür Efendi emeklileri tahrik ediyor’ diyen Tayyip Erdoğan’a bu sefer cevabı sandıkta sen ver amca.”

 

Bakmadan Geçme