3 genel başkan dahil 14 yeni fezleke
Dokunulmazlığın kaldırılması istenen isimlerin listesi haberimizde.
TBMM Başkanlığı'na, aralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın da bulunduğu 14 milletvekili için yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep eden 17 yeni fezleke sunuldu.
Fezlekeler, milletvekilleriyle ilgili suç isnatlarının yargı süreçlerine taşınmasını öngörüyor. Dokunulmazlığın kaldırılması istenen isimler arasında şu milletvekillerinin yer aldığı açıklandı:
CHP Genel Başkanı Özgür Özel
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu
DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları (2 fezleke)
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır (2 fezleke)
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca
CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba (2 fezleke)
DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki
DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü
DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu
Yasama süreci neyi içeriyor?
Fezlekeler Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk ediliyor. Komisyonun değerlendirmesi sonrası dokunulmazlıkların kaldırılması kararı Meclis Genel Kurulu'nda oylanıyor.
Eğitimli kesimin gelir farkı azalıyor
Son yıllarda üniversite mezunları ve vasıfsız işçiler arasındaki gelir farkının hızla kapanması dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre, yükseköğretim mezunlarının ortalama yıllık geliri 2024 yılında lise mezunlarıyla kıyaslandığında sadece 1,29 kat daha yüksek. Bu oran 2006 yılında 1,45 seviyesindeydi. Eğitim politikalarının yanı sıra enflasyon ve gelir dağılımındaki bozulmalar da bu duruma katkıda bulunuyor.
Cinsiyet eşitsizliği ise gelirlerdeki farkı derinleştiriyor. Aynı eğitim seviyesindeki kadınların gelirleri erkeklerden daha düşük kalmaya devam ediyor. 2024 yılında, yükseköğretim mezunu bir erkek, aynı seviyedeki bir kadından %38 daha fazla kazanıyor.