20 milyonu aşkın memur ve emekliyi temmuzda bekleyen zam oranı

Merkez Bankası'nın Nisan ayında yayınladığı Piyasa Katılımcıları anketi, emekli ve memur zammına dair önemli bir ipucu sunmuş durumda. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine göre, Temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 25, memur maaşlarına ise yüzde 20 oranında zam yapılması bekleniyor.

  • 412

Türkiye'de 5,1 milyon kişi kamuda çalışıyor, 16 milyon da emekli var. Dolayısıyla bu haber 20 milyonu aşkın kişiyi direkt ilgilendiriyor.

20 milyonu aşkın memur ve emekli, temmuz zammını heyecanla bekliyor. Bu zam, maaş artışlarını etkileyen enflasyonun kritik bir parçası olarak görülüyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Merkez Bankası'nın Nisan ayında yayınladığı Piyasa Katılımcıları anketi, emekli ve memur zammına dair önemli bir ipucu sunmuş durumda. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine göre, Temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 25, memur maaşlarına ise yüzde 20 oranında zam yapılması bekleniyor.

Emekli ve memur zammı, 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak belirlenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına, ilk 6 aylık enflasyon oranı yansıtılacak. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 10 sabit zam alacaklar, ardından ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark alacaklar.

TÜİK'in verilerine göre, Ocak ayında enflasyon yüzde 6.70, Şubat'ta yüzde 4.53 ve Mart'ta yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Böylece ilk üç aylık enflasyon yüzde 15.06 oldu. Bu verilere göre, emekliler yüzde 15'lik bir zamı garantilediler. Ancak net rakam, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verileriyle belirlenecek.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları anketi, memur ve emekli zammına ilişkin önemli bir tahmin ortaya koydu. Ankete katılan ekonomistlere göre, Nisan ayı için enflasyon tahmini yüzde 3.25, Mayıs için yüzde 3 ve Haziran için yüzde 2.54 oldu.

Anket tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25 olarak gerçekleşecek. Bu durumda, Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 zam yapılacak. Memurların ise enflasyon farkı yüzde 9.11'e ulaşacak. Yüzde 10'luk Temmuz zammı da bu farkla birlikte yüzde 20.02'ye yükselecek.

Bakmadan Geçme