• Haberler
  • Memur
  • 2.202 personel, 10 helikopter, 2 uçakla 23 saatlik operasyon: Teleferik kazasında 174 kişi kurtarıldı

2.202 personel, 10 helikopter, 2 uçakla 23 saatlik operasyon: Teleferik kazasında 174 kişi kurtarıldı

Teleferik kazasında kurtarma operasyonu 23 saatte tamamlandı. 24 kabindeki 174 kişi kurtarıldı. Olayda 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Antalya'nın turistik Tünektepe bölgesinde faaliyet gösteren Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde bir teleferik kabininin düştü. 13 Nisan'da saat 19:47'de gerçekleşen kaza sonucunda 1 kişi hayatını kaybetti ve 7 kişi yaralandı.

23 saat süren kurtarma operasyonu tamamlandı. Mahsur kalan 24 kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edildi. Sahil Güvenlik, Jandarma, TSK ve diğer kurumların helikopter, uçak, araç ve personeliyle 607 arama kurtarma personelinin de içinde bulunduğu toplam 2.202 personel, 10 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 1 keşif uçağı, 315 araç, 11 ambulans ve 2 drone görev aldı.

Olayla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli soruşturma başlattığını duyurdu. Başsavcılık tarafından verilen gözaltı kararıyla birlikte, teleferik hattını işleten firma ve bakımından sorumlu olan firmanın 13 çalışanı hakkında gözaltına alınma kararı alındı.

Kaza sonrasında başlatılan kurtarma operasyonu 23 saat sürdü ve 174 kişi mahsur kaldıkları kabinlerden kurtarıldı.

Olayın detaylarına ilişkin bilgiler, kazanın nasıl gerçekleştiğini ve hangi sebeplerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. AFAD Başkanı Okay Memiş'in açıklamasına göre, kazanın nedeni, teleferiğin taşıyıcı direklerinde bulunan bağlantı elemanlarının yetersizliği ve makara sistemlerindeki hasarlardan kaynaklanıyor. Ayrıca, işletmenin acil eylem ve tahliye planının bulunmaması da dikkat çekiyor. Bu tespitler sonucunda, teleferik hattını işleten firma ile bakımından sorumlu firma ve çalışanlarının aralarında olduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Teleferik kazasında hayatını kaybeden vatandaşa Allah'tan rahmet dilerken, yaralılara da acil şifalar temenni edildi. AFAD Başkanı, operasyonda görev alan kişilerin sayısının 2 bin 202 olduğunu belirtti. Bu üzücü olay, Antalya'da ve ülke genelinde büyük bir endişe ve üzüntüyle karşılandı.

Yerlikaya'nın açıklaması

Kurtarma operasyonunun tamamlanmasının ardından yeni bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şunları kaydetti:

"Dün akşam Antalya Konyaaltı’nda Sarısu teleferik hattında meydana gelen kazada maalesef 1️⃣ vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7️⃣ vatandaşımız ise yaralanmıştı.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum.

Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları ise tamamlanmıştır.

Mahsur kalan 2️⃣4️⃣ kabindeki 1️⃣7️⃣4️⃣ kişi başarıyla tahliye edilmiştir.

Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 1️⃣3️⃣’ü kontrol amaçlı hastaneye sevk edilmiştir.

Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4️⃣ Jandarma Genel Komutanlığına ait 4️⃣, TSK ya ait 1️⃣, OGM ye ait 1️⃣ helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmıştır.

Bölgeye AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye, Sahil Güvenlik, Emniyet, Jandarma, MSB, OGM, Aile ve Sos. Hiz., 112 Sağlık, UMKE, Kızılay, STK ekiplerinden toplam;

???? 607 arama kurtarma personeli (2.202 personel)
???? 10 helikopter
✈️ 1 askeri kargo uçağı ve 1 keşif uçağı
???? 315 araç
???? 11 ambulans ile 2 drone görev yapmıştır.

Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum.

Kurtarılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

2.202 personel, 10 helikopter 2 uçakla 23 saatlik operasyon: Teleferik kazasında 174 kişi kurtarıldı

MSB'nin açıklaması

Milli Savunma Bakanlığından da şu açıklama yapıldı:

"Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarında rüzgâra rağmen zorlu bir görev gerçekleştiren Hava Kuvvetlerimizin, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığının korkusuz ve kahraman pilotlarını gururla selamlıyoruz. 

Emekli Hava Pilot Turhan Özler de bölgedeki zorlu şartlara rağmen Türk pilotlarının nasıl başarıyla görev yaptığını A Haber canlı yayınında duygu dolu sözlerle anlattı. 

Vatandaşlarımızın kurtarılması için canla başla çalışan tüm görevlilere milletimiz adına şükranlarımızı sunuyor, elim kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Geçmiş olsun #Türkiye"

Bakanlığın bir başka paylaşımında "Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarına katılan Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter ile tahliye görevi gerçekleştirildi." bilgisi verildi. Paylaşımda o anlara ilişkin video kaydına da yer verildi.

2.202 personel, 10 helikopter, 2 uçakla 23 saatlik operasyon: Teleferik kazasında 174 kişi kurtarıldı

MSB'nin bir başka paylaşımında ise fotoğraf kareleri eşliğinde şunlar kaydedildi:

"Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan görevlendirilen AS-532 Couger tipi helikopter, Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarına destek sağlamaya devam ediyor."

Bakmadan Geçme