• Haberler
  • Aktüel
  • 12 yıllık zorunlu eğitim ara eleman açığını derinleştiriyor

12 yıllık zorunlu eğitim ara eleman açığını derinleştiriyor

Türkiye'de 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi, meslek edindiren okulların eksikliğine yol açarken, birçok sektörde yetişmiş ara eleman sıkıntısı büyüyor.

Türkiye’de zorunlu 12 yıllık eğitim sistemi, ara eleman ihtiyacını karşılamada önemli bir engel teşkil ediyor. Meslekleri icra edecek çırak bulamayan esnaf, bu durumun sektörel gelişimi tehdit ettiğini belirtiyor. Ülke genelinde birçok vatandaş, bozulan ev eşyalarını tamir ettirebilmek için uzun süre bekliyor ya da marangoz, tesisatçı gibi ustalara ulaşmakta zorlanıyor. Öte yandan, sayıları her geçen gün artan üniversite mezunları ise iş arayışında.

OECD’nin 2024 raporuna göre, Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki üç gençten biri eğitimde veya istihdamda yer almıyor. Bu tabloyu değerlendiren İstanbul Oto Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, çırak sayısındaki düşüşün otomotiv sektörünün geleceğini tehdit ettiğini söyledi. Keskin, ailelerin çocuklarını beyaz yakalı sektörlere yönlendirme düşüncesinin büyük bir yanılgı olduğunu belirtti ve mavi yakalıların gelir seviyesinin beyaz yakalıları geçtiğini vurguladı.

Keskin, geçmişte ilkokul çağındaki çocukların yaz tatillerinde çıraklık yaparak meslek edindiğini, ancak şu anda 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin meslek okullarının gelişmesini engellediğini ifade etti. Meslek okullarının sayısının arttırılması gerektiğinin altını çizen Keskin, otomotiv gibi önemli sektörlerdeki mesleklerin gelecekte kaybedilmemesi için bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtti.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!