• Haberler
  • Memur
  • SGK Yönetim Kurulu üyelerine tanınan ayrıcalıklar

SGK Yönetim Kurulu üyelerine tanınan ayrıcalıklar

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yönetim kurulunda hem seçimle hem de atamayla gelen üyeler yer almaktadır. Bunlardan seçimle gelenlerden emekli olanlara bazı haklar sağlanmıştır.

  • 187

5502 sayılı Kanun'un 6 ncı maddesinde yönetim kurulu üyelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Düzenlemeye göre, Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlardan yönetim kurulu üyeliğine atanan, seçilen veya görevlendirilenler hakkında 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesi hükümleri uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Buna göre, Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlardan yönetim kurulu üyeliğine atanan, seçilenlerin emekli maaşları kesilmeyecektir.

Ancak bunlardan isteyenlerin aylıkları göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir ve bunlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yeniden sigortalı sayılırlar.

Bu şekilde aylıklarını kestirmek suretiyle yeniden sigorta primi ödeyenlerin görev sürelerinin bitiminde emekli aylıkları genel hükümlere göre yeniden belirlenir. Aylıklarını kestirmek istemeyen yönetim kurulu üyelerine sadece 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 34 üncü maddesine göre kamu iktisadi teşebbüsleri yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen tutarda her ay huzur hakkı ödenir.

399 sayılı KHK'nin Çeşitli Kurul Başkan ve Üyelerinin Ücretleri başlıklı 34 üncü maddesinde; Teşebbüslerde, bağlı ortaklıklarda ve bunları temsilen iştiraklerde teşebbüs mensupları ile kamu görevlilerinden ve dışarıdan atanan veya seçilen bütün yönetim ve danışma kurulu başkan ve üyeleri, denetçi ve tasfiye kurulu üyelerine, her yıl Cumhurbaşkanınca belirlenen miktarda aylık ücret ve diğer ödemelerin yapılabileceği belirtilmiştir.

Sonuç olarak emekli maaşlarını kestirmek isteyenler sadece KİT yönetim kurulu üyelerine yapılan ödemeleri alabilceklerdir.

Bakmadan Geçme