• Haberler
  • Memur
  • Memur ve emekliye temmuzda ne kadar zam verilecek?

Memur ve emekliye temmuzda ne kadar zam verilecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün gerçekleştirdiği 2024 yılının ikinci enflasyon sunumunda, yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e çıkardıklarını duyurdu. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da üst banda ilişkin yaptığı değerlendirmede, enflasyon tahminlerini yükseltseler de yüzde 42'lik üst bandı aşmayacaklarına inandıklarını ifade etti.

Bu enflasyon artışının emekli ve memurun Temmuz zammını etkileyeceği düşünülüyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? En düşük memur maaşı kaç TL olacak?

Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti ve mayıs ve haziran enflasyonlarının da açıklanması bekleniyor. Bayram, Merkez Bankası'nın altı aylık enflasyon tahmini olan yüzde 25 üzerinden konuşarak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 25, memur emeklilerinin ise yüzde 20 seviyesinde Temmuz zammı alacağını belirtti.

Bayram'a göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklilerine enflasyona ilave 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte yüzde 30 oranında zam yapılacak. Bu durumda en düşük emekli maaşı için tahmin edilen rakam 15 bin TL civarında olacak.

2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Toplu Sözleşme'ye göre ise, memur maaşları ve memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 zam yapılacak. Dolayısıyla temmuz ayında görevdeki memurların maaşları da belirli oranlarda artacak. Örneğin, genel müdürün maaşı 89.156 liraya, şube müdürünün maaşı 48.628 liraya yükselecek.

 

Bakmadan Geçme